Britská ambasáda v Praze slaví 100 let. Velvyslanec promluvil o vztazích Čechů s Brity

Oslavy stoletého výročí založení britské ambasády v Praze pomáhají k posílení vztahů na bilaterální úrovni i k navázání profesních kontaktů mezi Čechy a Brity. V rozhovoru s ČTK to řekl britský velvyslanec v Česku Nick Archer. Podle něj je zejména v situaci kolem brexitu potřeba ukázat, že Česko a Británie mají hodně společných zájmů i na bilaterální úrovni.

Z vyjádření českých veřejných činitelů je podle velvyslance patrné, že nemají radost z nadcházejícího odchodu Británie z Evropské unie. "Je velmi důležité komunikovat pozitivně o tom, co děláme na bilaterální úrovni, protože v mnoha oblastech není Evropská unie ta platforma, která je základem spolupráce," řekl.

Britské velvyslanectví letos na začátku roku spustilo program #stolet, který připomíná stoleté výročí od vytvoření britského zastupitelského úřadu v Praze. V rámci programu se uskutečnila řada kulturních akcí i konferencí a seminářů zaměřených na odbornou veřejnost. Archer připomněl konferenci o ženách ve vědě, historický seminář pořádaný společně s Univerzitou Karlovou nebo vystoupení české operní pěvkyně Magdaleny Kožené a jejího britského manžela, dirigenta Simona Rattlea.

Thrilled that this is out tomorrow. Vydané zítra. Děkuji, Česká pošta. #STOLET @UKinCR pic.twitter.com/UEABhpiglY

— Nick Archer (@NickArcherFCO) October 1, 2019

Akce pořádané u příležitosti výročí pomáhají podle velvyslance i k navazování nových vztahů mezi Čechy a Brity, na kterých bude možné v budoucnu stavět. Zmínil příklad britského účastníka konference o urbanismu, který na základě této akce dostal nabídku zasednout v porotě české architektonické soutěže.

Do konce roku chce britská ambasáda ještě připravit společně s českým ministerstvem obrany výstavu dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů k účasti československých vojáků v britských jednotkách v bitvě u Tobrúku za druhé světové války.

Chystá se také speciální známka České pošty, která připomene české piloty v britském letectvu za druhé světové války, nebo přehlídka britské módy. Posunout se bude muset plánované setkání britských a českých zákonodárců, protože v původní říjnový termín bude poslance v Británii zaměstnávat debata kolem brexitu.

Británie si pronajala Thunovský palác v roce 1919 a zřídila zde svoji legaci pro nově vzniklé Československo. Budovu pak v roce 1925 Londýn odkoupil a po válce se z legace stalo velvyslanectví, které v paláci sídlí dodnes.

Související

Starostka Městské části Prahy 2 Jana Černochová, Jeho Excelence Nicholas Ste-wart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a redaktor mainstreamového zpravodajského serveru EuroZprávy.cz Petr Třešňák právě odhalují generálu Karlu Janouškovi pamětní desku, a to před domem v Malé Štěpánské, kde hrdina žil.

EuroZprávy.cz s Městskou částí Prahy 2 odhalily pamětní desku generálu Janouškovi. Britové mu jsou vděční, řekl velvyslanec

Armádnímu generálu Karlu Janouškovi se dostalo obrovské pocty. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF dnes dopoledne ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Plaketa připomíná vojákovu statečnost i nelehký osud, kdy po komunistickém puči pobyl v bolševických kriminálech dvanáct let. Na slavnostní akt k domu v Malé Štěpánské 5 na Praze 2, kde hrdina také žil, přijela i Jeho Excelence Nicholas Stewart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. „Nikdy nepřestaneme být československým válečným letcům v RAF vděční za jejich nasazení v bitvě o Británii. Jedním z hlavních lídrů triumfu byl právě pan generál Janoušek,“ řekl ambasador.
Nick Archer

Do Česka dorazili britští zdravotníci, pomohou s koronavirem

Do Česka v noci na dnešek dorazil tým šesti britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového koronaviru. Zapojí se do práce v brněnské vojenské nemocnici. ČTK a České televizi to po dnešním přivítání zdravotníků v Praze řekl náměstek ministra obrany Jan Havránek. Úvodního setkání se zúčastnil i britský velvyslanec Nick Archer.

Více souvisejících

Nick Archer (velvyslanec Británie) velvyslanectví Británie Praha Česká republika diplomacie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy