Černochová nepojede na jednání V4 do Maďarska, nechce se podílet na tamní kampani

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepojede příští týden na setkání ministrů obrany zemí Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Maďarsku. Zapojila by se tím podle svých slov do maďarské volební kampaně. Uvedla to dnes na twitteru.

"Do Maďarska na setkání ministrů obrany V4 osobně nepojedu. Příští týden mají volby a není správné, abych se tam podílela na kampani," uvedla ministryně. 

Černochová dala v příspěvku jasně najevo, že se jí rovněž nelíbí maďarský postoj během krize způsobené válkou na Ukrajině. "Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev," konstatovala. 

V Maďarsku se příští týden v neděli 3. dubna konají parlamentní volby. Zároveň Černochová zkritizovala přístup Maďarska k pomoci Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko.

Premiér Viktor Orbán, který bude usilovat o znovuzvolení, podle informací z úterý odmítl rozšíření protiruských sankcí Evropské unie na dovoz energií. "Takové sankce by nám ublížily více než Rusku," prohlásil Orbán.

Maďarsko také odmítá posílat Ukrajině na pomoc v boji s Ruskem zbraně. Orbán rovněž zakázal převoz zbraní na Ukrajinu přes území Maďarska. Kvůli tomu ho kritizují představitelé Ukrajiny, kde už podle údajů OSN zemřelo za dobu ruské agrese nejméně 1081 civilistů. "Chcete levný ruský plyn? Anebo možná chcete naše Zakarpatí? Opravdu touží obyvatelé Maďarska po roli těch, kteří se nám snaží vrazit nůž do zad v těžké chvíli?" napsala v úterý na facebooku místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Související

Více souvisejících

Jana Černochová visegradská čtyřka Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy