ČSSD podporuje prodloužení programu Antivirus do konce roku

Vládní sociální demokracie podporuje prodloužení kurzarbeitového programu Antivirus s příspěvky na mzdy do konce letošního roku. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Kabinet se chystá program vyhodnotit koncem července, aktuálně pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu 12. března do konce srpna. Hamáček považuje Antivirus za nejefektivnější z programů zavedených při koronavirové krizi.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí získalo příspěvky na mzdy od 12. března do 1. července celkem 56.765 firem, stát poskytl peníze na část náhrady či výdělku 711.023 pracovníků. Vyplaceno bylo zhruba 14 miliard korun. Příspěvků bylo 1,43 milionu. "Pokud se podíváte na počet podpořených míst a na celkové náklady, tak to z programu Antivirus dělá nejefektivnější program. Za relativně málo peněz se podařil obrovský kus práce," uvedl Hamáček.

Jak dlouho bude třeba držet Antivirus v provozu, záleží podle Hamáčka na podzimní hospodářské strategii. "Můžeme si ho dovolit vypnout až ve chvíli, kdy bude jasná strategie, jak dál z krize," uvedl. Léto je podle něj potřeba využít k diskusi o dalších plánech, kabinet by měl podle něj svými návrhy především podporovat spotřebu.

Z Antiviru se vyplácejí dva druhy příspěvků na mzdy. Příspěvkem A dorovnává stát 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39.000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29.000 korun superhrubé mzdy.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) minulý týden po jednání tripartity řekl, že kabinet vážně zvažuje prodloužení programu. Odbory a zaměstnavatelé žádají jeho pokračování aspoň do konce roku, chtějí také úpravu pravidel. Podle zástupců zaměstnavatelů by se měly parametry podpory A a B sjednotit. Na náhrady mezd lidí v karanténě i při výpadku výroby či poklesu poprávky by to mělo být 80 procent do 39.000 korun superhrubé mzdy.

Antivirus obsahuje i podporu C. Ta představuje odpuštění sociálních odvodů na tři měsíce za určitých podmínek firmám do 50 zaměstnanců. Zaměstnavatelé s nastavením pravidel nesouhlasí. Podle nich toho mohou využívat podniky, které pomoc nepotřebují. Zástupci zaměstnavatelů původně navrhovali, aby se odpuštění odvodů týkalo firem s propadem produkce. O parametrech chtějí znovu vyjednávat. Ministerstvo práce místo toho prosadilo, že zaměstnavatel nesmí propustit víc než desetinu lidí a nesmí snižovat výdělky.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD podnikatelé Ekonomika Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 21 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy