Čunek nejspíš v čele Zlínského kraje skončí. Vládnout by měla koalice v čele s ANO

Ve Zlínském kraji by měla vládnout koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD v čele s hejtmanem Radimem Holišem, krajským volebním lídrem ANO a starostou Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. V devítičlenné radě obsadí ANO tři křesla, tři budou mít také Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Subjekty dnes ve Zlíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici.

Rozdělení jednotlivých gescí v radě ještě není známé, stejně jako personální obsazení. Podle Holiše nad tím zástupci vznikající koalice vedou diskusi. "Tady si ještě prosím vezmeme čas do příštího týdne, kdy to oznámíme přesně," řekl Holiš.

Krajský lídr ODS Lubomír Traub považuje podpis memoranda za základ spolupráce a změny ve vedení kraje. "Jedna z nejzásadnějších změn je změna silového vládnutí na krajském úřadě, samozřejmě směrem k lidem do kraje. Toto chceme změnit, chceme dojít k široké shodě, k diskusím a neopomíjení jak odborníků, tak koaličních partnerů," uvedl Traub.

Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých. V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS, kvůli otázce chystané výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají. Výstavbu nové nemocnice v minulém volebním období prosazovali lidovci a jejich koaliční partner STAN, podle dosavadního hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by měla stát osm miliard korun.

Holiš i krajská volební jednička ČSSD Olga Sehnalová dnes zopakovali, že trvají na zastavení projektu nové nemocnice. "Požadujeme okamžité zahájení prací na modernizaci krajské Baťovy nemocnice ve stávajícím areálu," řekla Sehnalová. Podle Hany Ančincové, která vedla do krajských voleb Piráty, je namístě audit celé zakázky týkající se výběru projektanta na stavbu nemocnice. Krajští radní schválili dodavatele v srpnu, věcí se zabývá antimonopolní úřad. "Vyzvali jsme současného hejtmana, aby nepodepisoval zakázku," uvedla Ančincová. Nabídková cena zakázky je 351 milionů korun bez DPH.

Hnutí ANO volby v kraji vyhrálo se ziskem 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci měli 18,62 procenta. Oba subjekty mají v zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě skončila ODS s pěti zastupiteli, šestá ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

Související

V Holešově se srazil osobní vlak s nákladním autem. (5.6.2023)

Řidič kamionu, který se srazil s vlakem u Holešova, nepůjde do vězení

Státní zástupkyně z okresního státního zastupitelství v Kroměříži podmíněně zastavila trestní stíhání řidiče nákladního vozu, do kterého loni v červnu narazil osobní vlak na přejezdu u Holešova na Kroměřížsku. Nehoda si vyžádala devět zraněných osob. Policie původně řidiče obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. 

Více souvisejících

Zlínský kraj Radim Holiš (ANO) Hnutí ANO Jiří Čunek

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy