Do brněnského ANO zatím poslaly přihlášku desítky lidí

Desítky lidí poslaly za červenec přihlášku do připravované brněnské organizace hnutí ANO. Předchozí organizaci předsednictvo hnutí v červnu zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy. ČTK dnes o počtu přihlášek řekl jihomoravský předseda ANO Lubomír Wenzl. Podle něj by první lidé mohli být přijati na přelomu letošního a příštího roku, postupně by obnovená organizace nabírala další členy.

Wenzl je ve funkci krajského předsedy od začátku července. "Zatím k rukám krajské manažerky přišly desítky přihlášek blížící se ke stovce. Některé byly od členů, kteří už u nás byli, jiné i od nových," uvedl.

Podle něj je první termín pro poslání přihlášky do konce července, potom se přihlášky zavezou na centrálu do Prahy. "Centrála provede kontrolu a zjistí nám informace o lidech. S těmito informacemi se nám přihlášky vrátí a v krajském předsednictvu rozhodneme, koho přijmeme. Konečné potvrzení pak bude na celostátním předsednictvu, jako tomu bylo dosud," řekl Wenzl.

Podle něj se budou prověřovat veřejné registry. "Chceme eliminovat riziko, abychom nepřijali člověka s problémy. Nechceme nic uspěchat. Na přijetí je lhůta půl roku, do té doby musíme rozhodnout," uvedl Wenzl. Dodal, že nejprve vznikne brněnská organizace, potom se budou řešit místní organizace v brněnských městských částech.

Brněnská organizace měla přes 200 členů. Předsednictvo ji ale na návrh předsedy hnutí a premiéra Andreje Babiše zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy. Po loňské policejní razii totiž skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO).

Podle obžaloby byl hlavou skupiny lidí, kteří manipulovali stavební zakázky a brali za to vysoké úplatky. Mezi obžalovanými je i bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a někdejší vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO).

Kvůli možnému napojení některých lidí na různé kauzy navrhoval zrušení některých organizací hnutí v Brně bývalý brněnský primátor a bývalý místopředseda ANO Petr Vokřál. Předsednictvo na jeho návrh nejprve přistoupilo, potom ale rozhodnutí zrušilo. Vokřál později z hnutí odešel.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Brno

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 59 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy