Hamáček požádá vládu o peníze na mimořádné odměny pro policii a hasiče

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude po vládě žádat, aby ze státního rozpočtu uvolnila zhruba 770 milionů korun na mimořádné odměny pro hasiče a policisty za boj s pandemií. Příslušníci bezpečnostních sborů by měli dostat 20.000 korun na osobu, řekl dnes ministr po jednání s odbory.

Mimořádné odměny bude chtít pro vojáky i ministerstvo obrany, řekl ČTK jeho mluvčí Jan Pejšek. Ministerstvo vnitra také od počátku června začne vyplácet policistům, kteří nemají zajištěno stravování na pracovišti, 39 korun denně na jídlo.

"Já jsem přesvědčen že policisté, hasiči, ale i další - celníci, vojáci, kteří byli nasazeni v boji proti pandemii, si zaslouží odměnu, stejně jako jsme odměnili zdravotníky, pracovníky hygienických stanic a sociální pracovníky," prohlásil Hamáček. Peníze by podle něj měli dostat ti, kteří byli opravdu nasazeni v terénu, nikoli nadřízení. Odměna by se proto měla týkat jen příslušníků prvních až osmých platových tříd. Odměnit tak chce ministr za svůj resort zhruba 28.000 lidí, bude však jednat s dalšími ministerstvy o odměnách pro celníky či vojáky.

Mluvčí ministerstva obrany Pejšek ČTK potvrdil, že obrana s vnitrem o odměnách pro vojáky jedná. Pro vojáky nasazené v boji s koronavirem bude žádat stejné odměny jako Hamáček pro policisty a hasiče.

S odbory se Hamáček dohodl, že po 11 letech uvolní peníze na stravování policistů. "Jsou to stejné peníze, které jsou vypláceny v rámci resortu vnitra úředníkům jako ta základní částka," uvedl ministr. Rozhodnutí se týká 43.000 příslušníků. Vnitro má podle něj peníze na jídlo pro policisty v rozpočtu - do konce roku jde o 215 milionů korun. Podle Zdeňka Drexlera z Unie bezpečnostních sborů je však nyní potřeba zajistit, aby policisté příspěvky dostávali i v příštích letech a aby se do budoucna částka i zvýšila.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Vláda ČR Policie ČR Hasiči

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy