Havlíček na dopravě zůstane. Nevyměním ho, dupl si Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude obsazovat ministerstvo dopravy jiným ministrem. V čele ministerstva nyní stojí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který současně řídí ministerstvo průmyslu. Babiš to řekl dnes ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci předsedy ODS Petra Fialy. Na délku Havlíčkova působení na čele ministerstva dopravy se chce Babiš ještě ptát prezident Miloš Zeman. Babiš již dříve řekl, že Havlíček povede ministerstvo dopravy až do konce volebního období.

"Já si myslím, že určitě nebudu obsazovat ministerstvo dopravy jiným ministrem. Je to definitivní rozhodnutí, moje, je to moje kompetence. A já s tím Havlíčkovi budu pomáhat," řekl Babiš. "Takže pan Havlíček restrukturalizuje to ministerstvo a nastaví tam nový pořádek, pokud to můžu tak říct, a to je všechno," dodal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po středeční schůzce s hlavou státu řekl novinářům, že prezident Zeman se ještě bude ptát premiéra na to, jak dlouho bude Havlíček stát v čele ministerstva dopravy. Pokud by měl být Havlíček zároveň ministrem dopravy i ministrem průmyslu a obchodu až do konce tohoto volebního období, KSČM by vyvolala s ANO dohodovací řízení, zda mají komunisté i nadále menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat. Havlíček by podle lídra komunistů měl na dopravě zůstat po dobu reorganizace struktury ministerstva, která je podle Filipa málo funkční.

Zeman Filipovi také řekl, že bude ještě s Babišem o délce angažmá Havlíčka na dopravě mluvit. Bude se ho také ptát na plnění úkolů. Premiér se má s prezidentem sejít v pátek.

Havlíček se ujal vedení ministerstva dopravy minulý týden. Nahradil svého předchůdce Vladimíra Kremlíka (za ANO), který skončil kvůli zakázce na elektronické dálniční známky.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Andrej Babiš Ministerstvo dopravy Petr Fiala (ODS) Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 15 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy