Maláčová navrhla změny koncepce rodinné politiky, Schillerová nesouhlasí

S dotacemi na družstevní bydlení, se zvýšením počtu míst ve školkách či se zálohovaným výživným počítá návrh aktualizované koncepce rodinné politiky do roku 2025. Ministerstvo práce z původního dokumentu, který před dvěma lety schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), vyškrtlo víc než polovinu bodů a doplnilo záměry z vládního prohlášení. ČTK má navrhovaný materiál k dispozici. Ministerstvo financí s koncepcí nesouhlasí.

Rodinnou politiku tvoří úlevy na dani, dávky a služby. Zatímco podpora v daňových slevách se v Česku blíží procentu HDP, což je druhý nejvyšší podíl mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ve výdajích na příspěvky a na školky Česko výrazně zaostává.

Z deseti okruhů původní koncepce Sobotkovy vlády ČSSD, ANO a lidovců zbyly čtyři. Mezi opatřeními už není zvýšení mateřské, porodné pro víc rodin, dostatek míst v družinách a základní kroužky zdarma či proplácené vyšetření plodnosti. Aktualizovaná verze nyní zahrnuje devět bodů s 33 opatřeními. Část z nich tvoří debaty, osvěta či analýzy. Zůstává plán navýšit rodičovskou na 300.000 korun, i když ten má platit už od ledna.

"V aktualizované koncepci naznačujeme jasný směr. Navýšení rodičovské je v běhu. Pak chci dostupnou síť jeslí a školek. Chci podporu částečných úvazků ze strany státu. Chci pomoci rodinám samoživitelů v nouzi, tedy zálohované výživné," řekla novinářům ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Mix vlastních mateřských zkušeností s prací v rodinné politice mi umožňuje nahlédnout do toho, co rodinám chybí. Dostupné bydlení, jesle, školky, flexibilní úvazky... A jako ministryně si na tohle všechno došlápnu. Jinak se děti rodit nebudou!https://t.co/DPc5ye32MN

— Jana Maláčová (@JMalacova) September 6, 2019

Na první místo devítibodového seznamu se posunulo bydlení. Dál se počítá s dotacemi na výstavbu bytů a s výhodnými půjčkami na byt, ročně celkem za čtyři miliardy. Z koncepce vypadly novomanželské úvěry. Nově by se měly naopak vyplácet dotace i na družstevní bydlení a do roku 2025 by měl vzniknout zákon o dostupném bydlení s roční podporou čtyři miliardy korun.

Přibýt by mělo míst ve školkách. Od roku 2021 by pak měl zákon upravit financování dětských skupin, ročně by to mělo stát miliardu. Využít by se měly peníze z EU. V koncepci naopak už nejsou jesle a školky zdarma, což mělo rozpočet stát 11 miliard korun ročně.

Zákon by měl příští rok zavést sdílená místa, na ně by měl stát zaměstnavatelům poskytnout stovky milionů ročně z fondů EU. V aktualizované verzi chybí snížení odvodů pro firmy za částečné a sdílené úvazky.

Do roku 2025, tedy do konce příštího volebního období se počítá s "odstraněním diskriminace stejnopohlavních rodin", a to buď v občanském zákoníku manželstvím pro všechny, nebo srovnáním podmínek v zákoně o registrovaném partnerství. Návrh novely zákoníku je už přes rok ve Sněmovně. Podle koncepce by se od roku 2021 mělo vyplácet zálohované výživné, což má ročně vyjít až na 1,2 miliardy. Rozdíly v odměňování mužů a žen by se měly v příštích šesti letech snižovat třeba díky debatě v tripartitě.

Ministerstvo práce v podkladech pro vládu uvádí, že opatření cílí na všechny funkční rodiny s dětmi a odrážejí jejich největší problémy. Díky investici do jednotlivých kroků pak stát mimo jiné vybere víc na daních a odvodech, uvedli autoři.

Podle ministerstva financí by kroky ročně i bez výdajů na vyšší rodičovskou stály minimálně 14 miliard navíc, což by ohrozilo udržitelnost veřejných financí a rozpočtové cíle. Tým zmocněnkyně pro lidská práva zas namítá, že by stát měl podporovat všechny děti, nejen ty z funkčních rodin. Podle Svazu měst a obcí a některých krajů není jasné, kdo zaplatí rozšiřování školek. Se zálohovaným výživným nesouhlasí zaměstnavatelé.

Podle některých expertů na sociální problematiku, demografů, ekonomů i politiků by vládní koncepce měly obsahovat vizi, kam se Česko chce v příštích desetiletích dostat a kde na to vezme peníze. Podle kritiků právě dlouhodobá představa chybí.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Alena Schillerová rodičovský příspěvek Ministerstvo práce a soc. věcí Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy