Jednání Sněmovny bylo bouřlivé. Rozpočet je myšlenková pustina, soudí Piráti

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok nemá podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše žádnou vizi a jde o "myšlenkovou pustinu" a o rozpočet setrvačnosti. Podle šéfa SPD Tomia Okamury obsahuje i škodlivé výdaje, například na inkluzi ve školách.

"Nehlasujeme o rozpočtu na následující rok, ale hlasujeme o tom, zda jsme spokojeni s politikou vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů," řekl Bartoš při dnešním sněmovním schvalování hospodářského plánu.

Poukázal také na to, že rozpočet vychází i ze zákonů, které dosud nebyly schváleny. Zmínil novelu daňového řádu, který mimo jiné prodlužuje splatnost vratek na dani z přidané hodnoty o 15 dnů, a návrh na zavedení digitální daně.

"Stát financuje doslova škodlivé projekty," prohlásil Okamura a vedle inkluze jmenoval také "politické neziskovky" a "solární barony". Návrh rozpočtu podle něho neobsahuje priority SPD ani priority velké části obyvatel, navíc stát podle něho nadále zadlužuje. Vláda předložila rozpočet se 40miliardovým schodkem, tedy stejným, jako byl schválen na letošek.

Hnutí STAN vadí to, že se vláda chová rozpočtově velmi nezodpovědně, řekl Rakušan. Vláda podle něj nevyužila dobu nezpochybnitelného ekonomického růstu k tvorbě rezerv, a naopak je spotřebovává a rozprodává státní nouzové zásoby. "Rozpočet nemá žádnou ambici posouvat naši zemi někam dál," prohlásil Rakušan. Vyčetl vládě také to, že se nesnaží snižovat povinné výdaje rozpočtu nebo že nepřipravila reformu sociálního systému.

TOP 09 není podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové spokojena se schodkem, strukturou rozpočtu ani s jeho prioritami. Některé výdaje jsou podle ní nadhodnocené, jiné podhodnocené. Pekarová Adamová Sněmovnu vyzývala k přijetí návrhů TOP 09 na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, když odrážejí priority vlády.

"Schodek je smutná vizitka hospodaření vlády," uvedl Fiala. Podobu rozpočtu označil za ostudu a neschopnost kabinetu ANO a ČSSD, projídají se podle něho ekonomicky úspěšná léta. Babišovi (ANO), který dopoledne před poslanci rozpočet tři hodiny hájil, Fiala vzkázal, že i po šesti letech ve vládách jen mluví o "jakýchsi plánech" a výsledek nikde.

Babiš udělal ze Sněmovny "žvanírnu"

"Jsem kritizován, že málo vystupuji, tak dnes se to budu snažit dohnat," řekl Babiš hned v úvodu. Poté představoval rozpočet, označil ho za prorůstový a ujistil, že pokud se ekonomický vývoj zhorší, bude stát pumpovat peníze do ekonomiky. Vyzdvihoval úspěchy vlády a její kroky v plánovaných investicích, ve školství, zdravotnictví nebo digitalizaci veřejné správy. V úvodu se věnoval i závěrům auditní zprávy Evropské komise o svém údajném střetu zájmů. Odmítl, že by Česko kvůli tomu muselo vracet do Bruselu jakékoli peníze.

Premiér Babiš s ministryní Schillerovou připravili tak děsivě špatný rozpočet na r. 2020, že jeho projednání teď musí sám premiér Babiš raději obstruovat několika hodinovým projevem. Mele páté přes deváté, nemá to hlavu ani patu, žvaní. Žvanírnu ze Sněmovny tak dělá on sám.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) December 4, 2019

Věnoval se i plánovaným armádním nákupům, výdajům na obranu nebo boji s klimatickou změnou. Hovořil třeba o plánech na zadržování vody v krajině, o odpadovém hospodářství nebo o plánu vysadit miliardy sazenic stromů.

"Premiérův proslov je jak toulavá kamera. Už jsme projeli celou republiku. Snad bude na konci divácká soutěž o hodnotné ceny," komentoval délku projevu na sociálních sítích poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Babiš kritizoval i bývalé vlády vedené ODS. Vytkl jim například, že zavinily prudký nárůst solární energetiky, která si vyžaduje desítky miliard podpory ze státního rozpočtu. "Andrej Babiš ví, že předkládá špatný rozpočet. Tak mu nezbývá nic jiného, než během svého projevu kritizovat minulost. Dělá to tak, jak je zvyklý: používá polopravdy a lži," reagoval na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Vláda ČR Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

Raketa vystřelená z Pásma Gazy zasáhla izraelský Aškelon

Tři osoby utrpěly zranění v noci na neděli při raketovém útoku z Pásma Gazy na město Aškelon na jihu Izraele. Terčem útoku byl v sobotu také hraniční přechod Kerem Šalom, informuje TASR podle agentury DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy