Kdo bude novým šéfem NÚKIB? Babiš vyhlásil výběrové řízení

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách vlády. Uchazeč, který uspěje v řízení před sedmičlennou komisí, by měl nastoupit k 1. dubnu. Parametry výběru nástupce v prosinci odvolaného ředitele Dušana Navrátila schválila v pondělí vláda.

Zájemci o funkci mají příležitost podávat přihlášky do 28. února. Předložit musí lustrační osvědčení a disponovat prověrkou na stupeň důvěrné, před rozhodnutím o jmenování už musí dosáhnout na stupeň přísně tajné. Kabinet požaduje také to, aby zájemci o funkci v posledních 15 letech strávili alespoň pět v řídicí funkci a ovládali na komunikativní úrovni anglický jazyk. Vedle motivačního dopisu je povinnou součástí přihlášky i zpracovaná koncepce rozvoje NÚKIB v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Kabinet do výběrové komise už před Vánoci nominoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla a Vojenského zpravodajství Jana Berouna. V komisi je i vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla a odborný náměstek ministerstva vnitra Jiří Nováček. Opozici budou v komisi zastupovat místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová a internetový publicista Patrick Zandl.

Vláda o odvolání Navrátila rozhodla v polovině prosince. Babiš krok zdůvodnil jeho nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. NÚKIB do jmenování nového ředitele vede statutární náměstek Jaroslav Šmíd.

NÚKIB vznikl v létě 2017 vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jako centrální správní orgán má na starost kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů. Zabývá se i neveřejnými službami v rámci družicového systému Galileo. Bývalý poslanec a šéf NBÚ Navrátil vedl úřad od jeho vzniku.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil (kyberbezpečnost)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy