Klaus: Česko by s Čínou mělo udržovat normální partnerské vztahy

Česká republika by měla s Čínou udržovat normální partnerské vztahy, které budou oboustranně prospěšné. Shodli se na tom na dnešní schůzce bývalý prezident Václav Klaus a končící čínský velvyslanec Čang Ťien-min. ČTK to po setkání sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Čang na postu čínského ambasadora v Praze skončí v příštích týdnech. Ve středu by se měl setkat s prezidentem Milošem Zemanem.

Klaus s Čangem podle Macinky mluvili o česko-čínských vztazích, o mezinárodní situací a o jejich perspektivách. Podle Klause je v zájmu České republiky udržovat s jednou ze světových velmocí oboustranně prospěšné a normální partnerské vztahy. "Předpokladem takových vztahů je otevřená a trpělivá výměna názorů nezatížená zbytečnými předsudky a domácím politikařením. Týká se to i témat, na která máme rozdílné názory," řekl po setkání Klaus. Podle Macinky Klaus i čínský velvyslanec zastávají názor, že umělé vyvolávání nepřátelství nic pozitivního nepřinese.

Vztahy s Čínou jsou nyní v centru pozornosti v souvislosti s pořádáním olympijských her. Některé západní země kvůli výhradám vůči porušování lidských práv odmítly na jejich zahájení vyslat své vysoké politické představitele. Přidala se k nim i Česká republika, vláda svého zástupce do Pekingu nevyslala. K politickému bojkotu olympiády již dříve vyzvali i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zeman s tím nesouhlasí. Televizi CNN Prima News řekl, že pokud by byl zdráv, na zahájení her by zřejmě odletěl.

Čang končí na čínské ambasádě po asi třech a půl letech. Zeman od něj přijal pověřovací listiny v polovině září 2018. Ve funkci nahradil ambasadorku Ma Kche-čching. Do povědomí veřejnosti vstoupil například na počátku roku 2019, kdy ho tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) obvinil, že lhal o jejich předvánoční schůzce týkající se varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Viditelný byl také v době, kdy Česko v Číně kupovalo ochranné pomůcky v souvislosti s koronavirovou pandemií.

V souvislosti se svým odchodem z čela diplomatické mise se Čang nyní loučí s lidmi, se kterými v Česku spolupracoval. Rozlučková bude pravděpodobně i schůzka se Zemanem, která se podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka uskuteční ve středu na Pražském hradě.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy