Klaus o pandemii koronaviru: Říkal jsem to, nikdo mě neposlouchal. Je to stejné jako migrace

Nadměrná otevřenost světa a naše nadměrná otevřenost světu. To je podle bývalého prezidenta Václava Klause hlavní příčina, proč dnes svět čelí pandemii koronaviru. On sám aktuální stav přirovnává v migrační krizi a tvrdí, že jeho varování nikdo neposlouchal.

Podle Klause je pandemie koronaviru důsledkem míry otevřenosti. České televizi řekl, že on byl tím, kdo od začátku zpochybňoval schengenský prostor a Evropu bez hranic.

"Říkal jsem, že za to platíme nemalou cenu, nikdo to nechtěl slyšet," uvedl s tím, že se Evropa i svět vystavily riziku. "Vlna masové migrace v roce 2015 byla fenoménem téhož problému. Neotevřelo to oči tenkrát, jestli to otevře oči teď – nevím," dodal.

"Každý ví, že o Evropskou unii vůbec nejde. Každý se zabývá tím, co dělají v Itálii a jak si to tam řeší. Evropská unie najednou není vůbec účastníkem veškeré této debaty. Jenom to názorně dokumentuje jistou falešnost toho umělého otevírání se," uvedl dále Klaus.

Podle něj je ale dobře, že se do toho Evropská unie neplete. "Na straně druhé je to jasně přeshraniční problém, a jestli by vůbec v něčem mohlo být nějaké opodstatnění evropského, pro mě umělého a násilného a nadměrného sjednocování, tak je to přeshraniční otázka. To je právě koronavirus," dodal.

Obává se, že až Evropská unie začne pandemii řešit, tak bude ještě hůř. V odhadech, jaký vliv může mít pandemie například na ekonomiku, je ale opatrný.

"Sto let takovou zkušenost nemáme. Nemáme žádná data, abychom extrapolovali. Obdivuji všechny ty ekonomické komentátory, kteří se v těchto dnech bijí v prsa a říkají ty či ony výsledky," míní.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy