Kompetence nového ministra pro EU by měly být finálně vymezeny do pondělí

Kompetence nového ministra pro evropské záležitosti ještě nejsou přesně definovány. Podle informací ČTK je musí vymezit koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN), které post bude v nové vládě náležet. Hotovo by mělo být do pondělka, kdy Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s Piráty a STAN podepíšou koaliční smlouvu.

Podle úterního vyjádření předsedy ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialy by měl ministr pro EU koordinovat českou unijní politiku a také zlepšit přípravy na české předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Nyní je evropská politika zejména v kompetenci premiéra. Přípravy na předsednictví koordinuje úřad vlády, část spadá i pod ministerstvo zahraničí.

Po volbách se v souvislosti s postem ministra pro evropské záležitosti často hovořilo například o místopředsedovi KDU-ČSL Ondřeji Benešíkovi. Místo ale nakonec připadne Pirátům se STAN, stejně jako ministerstvo zahraničí, u nějž se v poslední době spekuluje o bývalém pirátském poslanci Janu Lipavském.

Lipavský dnes ČTK sdělil, že nemá žádné informace nad rámec toho, co se objevuje v médiích. Nepotvrdil tedy, zda diplomacii převezme. Na otázku, koho budou Piráti a STAN navrhovat na ministra pro EU a kterému ze subjektů pozice připadne, předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan ČTK neodpověděli.

Občanští demokraté by podle informací ČTK měli na základě interních dohod ve vládě obsadit vedle funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady i na partnery ODS z koalice Spolu - lidovci mají získat tři místa a TOP 09 dvě. Koalice Pirátů a STAN podle zdrojů ČTK aktuálně počítá s tím, že si ministerská křesla rozdělí v poměru 4:3 ve prospěch STAN.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy