Lidovci převezmou MPSV ve složité situaci, myslí si Jurečka

Lidovci převezmou ministerstvo práce po sociální demokracii ve složité situaci, problémem je mimo jiné stav IT systémů, řekl dnes v pořadu Partie CNN Prima News předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, o kterém se spekuluje jako o novém šéfovi MPSV. Nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN se podle něj vrátí k rozhodnutí o navýšení platů ve veřejném sektoru, které tento týden schválila dosluhující vláda ANO a ČSSD.

Jurečka ocenil, že se ministerstvu práce podařilo prosadit valorizace některých klíčových podpor a dávek či minimální mzdy. "Ale je tu jedna dost zásadní věc, a to je stav IT systémů v rámci resortu MPSV, kde je ten stav nejhorší ze všech ministerstev v ČR," řekl Jurečka. Hrozí podle něj i to, že stát bude mít kvůli počítačovým systémům problém zabezpečit výplaty některých dávek.

Kabinet ANO a ČSSD ještě před svou demisí tento týden schválil navýšení platů ve veřejném sektoru. Pracovníci státu a veřejných služeb mají dostat od ledna přidáno 1400 korun. Tisíc korun by mělo být v základu výdělku a 400 korun na odměny. Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) dříve řekl, že takové nařízení by nová vláda zrušila. "My se k tomu určitě vrátíme, protože bude nutné tu situaci přehodnotit," uvedl Jurečka. Koalice Spolu byla podle něj kritická hlavně k návrhu, že by celých 1400 korun směřovalo do základu.

Místopředseda ODS Martin Baxa v debatě Primy kritizoval, že vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodnutí o platech přijala krátce před schválením demise. "Schválila plošné přidání, aniž by řešila financování. My chceme, aby byli státní zaměstnanci adekvátně placeni, ale řešení není to, že se vystřelí nějaká částka těsně před tím, než vláda odejde z úřadu," řekl. Babišův kabinet podle něj na poslední chvíli dělá kroky, které zhoršují už tak špatnou situaci.

Jurečka odmítl, že by budoucí kabinet kvůli pravicovému zaměření většiny stran pětikoalice nemyslel na sociálně slabší. Vláda podle něj bude chtít valorizovat příspěvek na péči, některé typy sociálních dávek a počítá i se zvyšováním minimální mzdy. "Musíme ale mít i zodpovědnost za rychlost a tempo zadlužování," řekl. Přidávání nemůže být bezbřehé a plošné jako dosud, doplnil.

Kabinet by podle něj mohl vzniknout tak, že by do Vánoc stihl získat důvěru Sněmovny. Nyní čekají strany na konec hlasování celostátního fóra Pirátů o koaliční smlouvě, ostatní strany ji již schválily. Výsledky pirátského rozhodování budou zveřejněny v pondělí pozdě večer. "Věřím, že Piráti ve vládě budou," řekl k hlasování Jurečka. Koaliční strany podle něj neřešily, jak by postupovaly v opačném případě. Spekulovat o tom v době, kdy se ještě hlasuje, by považoval za amatérské.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Ministerstvo práce a soc. věcí Martin Baxa

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 40 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy