Měsíční prodloužení nouzového stavu padlo. Komunisté schválí jen 17 dnů

Komunisté se přiklánějí k prodloužení nouzového stavu o 17 dnů, řekl dnes odpoledne na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda jejich poslanců Pavel Kováčik. Chtějí, aby se o počtu dnů hlasovalo vzestupně. V takovém případě KSČM nepodpoří prodloužení stavu nouze o méně než zmíněných 17 dnů, doplnil Kováčik. Vláda žádá dolní komoru o prodloužení do 25. května, nyní nouzový stav trvá do čtvrtka.

"Víme, že je zatím k dispozici několik návrhů. Některé strany navrhují týden, některé deset dnů, hovoří se o 17, vláda chce 25 dnů. My chceme, aby se o počtu dnů hlasovalo vzestupným způsobem. Přikláníme se k 17 dnům. Až jak se vyvine vlastní hlasování, tak jsme připraveni nepodpořit méně než 17 dnů," řekl Kováčik. Doplnil, že poslanecký klub KSČM je připraven jednat v okamžiku, kdy by bylo ve Sněmovně nutné jednat o případném zkrácení či dalším prodloužení nouzového stavu.

Komunisté zároveň po vládě chtějí, aby do 10. května představila návrh legislativních změn, které by umožňovaly zajištění centrálních nákupů ochranných prostředků zejména od českých výrobců. Do 5. května by pak kabinet měl předložit návrh opatření, která budou přijata na základě zákona o ochraně veřejného zdraví po ukončení stavu nouze.

"Zvážili jsme jak ta rizika zdravotní, to znamená epidemiologická, ale i výhrady, které jsou k tomu, jak nakupovat materiál. Jsme přesvědčeni, že vláda má už dostatek zkušeností s tím, jakým způsobem má zajistit materiály. Jestli máme správně ověřené informace po vystoupení zejména ministra zdravotnictví, tak zásoby základních ochranných materiálů jsou na takové výši, že je potřeba ještě prodloužit stav nouze i z důvodu nákupu. To je realita, ale na druhou stranu jsme přesvědčeni, že může vláda nám předložit návrhy, které by umožňovaly po skončení stavu nouze řešení podle zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Prodloužení nouzového stavu do 25. května je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) "jediné smysluplné řešení". Opoziční ODS a SPD navrhují prodloužit stav nouze o sedm dnů, hnutí STAN do 10. května.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy