Mimořádné jednání Sněmovny: Vláda má škraloupy, budou se řešit její kroky při pandemii

Sněmovna hlasy téměř všech přítomných poslanců schválila program mimořádné schůze svolané z popudu opozičních stran ODS a Pirátů. Chtějí řešit postup vlády při epidemii koronaviru a debatovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných zdravotnických pomůcek.

Jednání sněmovny začalo dnes v 9:00 a dosud mohli hovořit jen řečníci s přednostním právem, tedy hlavně členové vlády, předsedové stran nebo předsedové klubů.

Schválení programu po dvou a tři čtvrtě hodinách umožnilo, aby se do debaty mohli zapojit i řadoví poslanci bez přednostního práva. Pro schválení hlasovalo 156 ze 158 přítomných poslanců.

S dalšími opozičními stranami se nám podařilo prosadit mimořádnou schůzi ke koronavirové epidemii. Vláda má škraloupy, ale především nesmí zaspat rizika dalších vln: je nezbytné konečně spustit chytrou karanténu, plánovat, víc testovat a nezapomínat na chudší rodiny a seniory.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) May 28, 2020

Zřízení vyšetřovací komise nepodpoří podle dosavadních vyjádření SPD ani KSČM, naproti tomu předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se za vznik komise vyslovila. Zdůvodnění návrhu na zřízení vyšetřovací komise poukazuje na případy podezřele vysokých cen a objednávek nekvalitních ochranných pomůcek nebo výrobků s neplatnými certifikáty.

Svolavatelé chtějí na plénu projednat také situaci občanů, kteří od státu neobdrželi žádnou pomoc nebo způsob pořizování ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. Nejvyšší kontrolní úřad už oznámil, že nákupy pomůcek ministerstvy vnitra a zdravotnictví prověří.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vláda ČR Markéta Pekarová Adamová Ivan Bartoš (Piráti) ODS Česká pirátská strana Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy