Ministerstvo nebude přezkoumávat Babišův střet zájmů, Transparency International se ohradila

Ministerstvo spravedlnosti nebude přezkoumávat rozhodnutí Středočeského kraje, podle kterého premiér Andrej Babiš (ANO) není ve střetu zájmů. O zahájení přezkumného řízení požádala úřad organizace Transparency International (TI). Opírala se při tom o stanovisko nejvyššího státního zástupce (NSZ) Pavla Zemana, který výslovně označil závěr krajského úřadu za nesprávný.

Podle ministerstva však protikorupční organizace neuvedla v podnětu žádné nové poznatky. Podle zákona jí tak ministerstvo ani vyhovět nemohlo, uvedl v tiskové zprávě mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Organizace podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) připravila podnět "s neznalostí zákona". "Je s podivem, že právníci této organizace nevědí, že kdybychom vyhověli jejich požadavku, porušili bychom zákon," uvedla.

Střet zájmů @AndrejBabis potvrdilo @NSZ_info, které označilo závěr @stredozeme jako nesprávný. Dnešní vyjádření @SpravedlnostCZ je v přímém rozporu se závěry NSZ a přináší důvodnou pochybnost o zákonnosti rozhodnutí kraje. Dvě klíčové instituce rozhodly ve stejné věci opačně.

— Transparency International ?? (@Transparency_CZ) August 25, 2020

Středočeský kraj byl odvolacím orgánem ve správním řízení, které se týkalo údajného Babišova přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér čelil podezření, že stále ovládá média ze skupiny Mafra spadající pod holding Agrofert, který v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Podle zákona o střetu zájmů nesmí politici vlastnit periodický tisk.

Kraj rozhodl, že Babiš ve střetu zájmů není. Zeman počátkem srpna uvedl, že podle něj má premiér nadále rozhodující vliv na firmy z holdingu Agrofert. Správní žalobu ale nepodal, protože ve věci neshledal veřejný zájem. Protikorupční organizace pak vyrozumění NSZ připojila ke svému podnětu na přezkum kauzy.

Ministerstvo spravedlnosti však podle Řepky dospělo již v říjnu 2019 k závěru, že rozhodnutí odvolacího správního orgánu nebylo vydáno v rozporu s právními předpisy. Podnět již jednou posuzovalo, v srpnu se na něj organizace obrátila již podruhé. Nepřineslo ale podle něj "žádné nové poznatky o pravomocně skončené věci".

Městský úřad v Černošicích, který byl v první instanci k případu příslušný kvůli premiérovu místu bydliště, střet zájmů u Babiše shledal a vyměřil mu loni v lednu pokutu. Babišovi právníci se odvolali a krajský úřad Středočeského kraje dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil.

Premiér vždy obvinění ze střetu zájmů odmítal. Tvrdil, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů zcela ztratil vliv na holding i na všechny společnosti, které jsou do něj začleněné.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Ministerstvo spravedlnosti transparency international Marie Benešová Pavel Zeman Agrofert

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy