Ministr zahraničí Kulhánek na přelomu července a srpna navštíví Egypt

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštíví na přelomu července a srpna Egypt, kde bude jednat zejména se svým tamním protějškem Sámehem Šukrím. Tématy budou aktuální otázky bilaterální spolupráce i regionální výzvy. Materiál o cestě, která se uskuteční mezi 31. červencem a 2. srpnem, projedná v pondělí vláda.

Kulhánek by se měl v Egyptě setkat i s dalšími ústavními činiteli nebo s příslušníky českého kontingentu mise MFO (Multinational Force and Observers), jež má za úkol dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Šéf české diplomacie by se měl též zúčastnit programu doprovodné obchodní delegace.

Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Egyptem jsou podle materiálu ministerstva nadstandardní a intenzivní. "Vedle politického dialogu se jednání obou ministrů zaměří i na diskusi o ekonomické spolupráci a o modalitách rozvoje vzájemné obchodní výměny," uvedl resort. Ta podle ministerstva dosáhla loni výše 12,3 miliardy korun.

"Egypt se tak řadí mezi přední obchodní partnery ČR v blízkovýchodním regionu a i z tohoto důvodu by měla ministra zahraničí Kulhánka na jeho cestě doprovázet podnikatelská mise," dodalo ministerstvo zahraničí.

Šukrí Česko navštívil v dubnu 2015. V únoru 2019 se do Egypta vydal premiér Andrej Babiš (ANO), který se zúčastnil prvního summitu Evropské unie a Ligy arabských států (LAS), navštívil tehdy také základnu mise MFO nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Loni v srpnu do ČR dorazil egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Ananí.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek Egypt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy