Ministr zahraničí Lipavský je v covidové izolaci

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v covidové izolaci. Se svým indickým protějškem Subrahmanjamem Džaišankarem jednal dnes v Praze videokonferenčně. Lipavský o tom informoval na twitteru. Ze zveřejněných fotografií vyplývá, že delegace se sešly v Černínském paláci, Lipavský se připojil na dálku.

S Džaišankarem, který byl v letech 2001 až 2004 indickým velvyslancem v ČR, měl Lipavský probrat bilaterální vztahy a aktuální zahraničně politická témata. Hlavním bodem jednání měla být prosperita a bezpečnost indopacifického regionu, jenž je jednou z geografických priorit českého předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině roku.

Lipavský se už v únoru zúčastnil ministerského fóra EU ke spolupráci s partnery v indopacifickém regionu v Paříži. V projevu tehdy uvedl, že Česko využije své předsednictví k posílení spolupráce unie a tohoto regionu v kybernetické bezpečnosti či bezpečnosti dodavatelských řetězců. Česko klade důraz i na spolupráci v ochraně životního prostředí a ve využití vesmírných programů.

Ministři se v Paříži shodli také na podpoře v klíčových odvětvích digitalizace včetně 5G sítí a norem pro umělou inteligenci. Debatovalo se rovněz o posílení zdravotní nezávislosti zemí indopacifického regionu a o rozvoji nových partnerství ve vědě, výzkumu a výrobě léků.

Ministr Lipavský měl pozitivní test na koronavirus už v únoru. Pracoval tehdy z domácí izolace.

Během více než dvou let epidemie se koronavirem nakazila řada politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma. Ze současné vlády se covid na konci března prokázal u premiéra Petra Fialy (ODS), pozitivní test měli i ministři financí Zbyněk Stanjura, kultury Martin Baxa (oba ODS) a průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy