Na stravenkový paušál bude možné přispívat ze sociálního fondu

Státní organizace budou moci zaměstnancům částečně hradit stravenkový paušál z Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Počítá s tím návrh vyhlášky, kterou ministerstvo financí předložilo Legislativní radě vlády. Vyhláška by měla nabýt účinnosti současně se stravenkovým paušálem, který je součástí projednávaného daňového balíčku.

Ministerstvo financí o tom informovalo na internetu. Na soukromé firmy, které budou moci stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám poskytovat, se vyhláška nevztahuje.

Stravenkový paušál je součástí daňového balíčku, který obsahuje dále zrušení superhrubé mzdy, zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků nebo snížení sazby spotřební daně z motorové nafty. Paušál navrhlo MF jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak na něm budou tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů může zavedení stravenkového paušálu znamenat pro státní rozpočet výpadek 20 miliard korun.

"Bude záležet na rozhodnutí každé státní instituce, zda přejde na stravenkový paušál nebo bude svým zaměstnancům zajišťovat stravování dosavadním způsobem. Pokud zvolí peněžní příspěvek, nebude muset platit nesmyslné poplatky za odběr stravenek a zbaví se zbytečného papírování. A odpadnou také problémy s uplatnitelností stravenek v okolí pracoviště, ostatně třetina restaurací je vůbec nebere," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Příspěvek z FKSP na stravenkový paušál bude moci stejně jako u stravenek a závodního stravování dosáhnout maximálně 45 procent. Podle dosavadních pravidel si může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55 procent ceny jídla nebo poskytnuté stravenky, maximálně však 70 procent z hodnoty stravného na pracovní cestě trvající pět až 12 hodin. Zbývající část ceny jídla nebo hodnoty stravenky si sice zaměstnanec doplácí z čisté mzdy, ale na tuto část je umožněno přispět z FKSP. I nadále ale tento příspěvek nesmí přesáhnout 45 procent příspěvku na stravování.

Vyhláška MF také státním organizacím do budoucna umožní hradit z FKSP část příspěvku za své zaměstnance na účet dlouhodobých investic, s jehož zavedením počítá novela podnikání na kapitálovém trhu. Účet dlouhodobých investic bude daňově zvýhodňován podobně jako penzijní či životní pojištění.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Stravenky

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy