Neuvěřitelné. Schwarzenberg a Kalousek komentovali dění v Íránu. Tohle se ale ještě nestalo

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek sice už nejsou tak často vídání bok po boku, presto jde o pevné politické duo, které se názorově doplňovalo po mnoho let. Nyní se ale mezi nimi objevil rozkol v podobě Íránu.

Vše rozpoutalo zabití íránského generála Kásema Solejmáního. Schwarzenberg na sociální síti napsal, že všichni sice diskutují, jaké to bude mít politické následky a jak to ovlivní vývoj v Íránu a v Iráku, málo se ale podle něj mluví o skutku jako takovém, kdy jeden stát zabil představitele druhého státu na území třetího státu.

"Je pravda, že Solejmání velel oddílům Islámských revolučních gard, které se soustředily na boje v zahraničí a podporoval nejrůznější šíitské ozbrojené teroristické skupiny od Iráku přes Sýrii, Libanon až po Jemen. Dělal to jako generál a oficiální představitel íránského státu. Důležitá byla ale také jeho role v bojích s Islámským státem," napsal čestný předseda TOP 09.

Dodal, že vyrostl v době, kdy se válka vyhlašovala. Dnes se začíná střílet, bombardovat a odpalovat rakety, aniž by nějaký takový formální krok proběhl. A to ho prý děsí. "Překračujeme všechny meze mezinárodního práva. Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě. Ovšem je něco poněkud jiného, jestli se jedná o film, nebo o skutečnost," uvedl.

Svět se podle něj vydává na velmi, velmi nešťastnou cestu. Připomněl také zabití a pokus o zabití bývalých ruských rozvědčíků v Anglii, kdy ale šlo o válku tajných služeb. A obává se, že pokud si zvykneme, že můžeme kdekoliv a kdykoliv zabíjet, půjde o to hrozivý vývoj.

"Přiznávám, že jsem po celý život byl příznivcem Američanů, je to veliká demokratická země, která nám může být v mnoha věcech vzorem. Ale tyto činy prezidenta Trumpa podle mého názoru jsou, říkám otevřeně, zločinné. Nikdo nesmí překračovat mezinárodní právo, ani prezident Spojených států," dodal s tím, že se někteří čelní světoví politici nakazili terorismem.

Jeho příspěvek se setkal s odezvou tisíců lidí, a zareagoval na něj i jeho nástupce v čele strany Miroslav Kalousek. Ten totiž se svým politickým parťákem nesouhlasí.

"Zabít cizího generála bez soudu a bez vyhlášení války zajisté jako zločin vypadá. Tady si však přes veškerou úctu a přátelství ke Karlu Schwarzenbergovi nedovolím autoritativně říct, co je ještě vražda a co už je nutná sebeobrana. Vnitřně se kloním k sebeobraně," napsal na sociální síti.

Pod příspěvkem se ale řada lidí nepřiklonila k jeho názoru, nýbrž se zastala Schwarzenberga a jeho pohledu na celou situaci.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy