Objednání nižšího počtu vakcín je na demisi vlády, tvrdí Stanjura

Objednání nižšího než možného počtu dávek vakcíny proti koronaviru je na demisi vlády, řekl dnes ve Sněmovně předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanujra. Bylo tím podle něho ohroženo zdraví i životy obyvatel. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) však má Česko nasmlouváno vakcín dost. Objednalo se podle něho vakcín pro 16 milionů lidí, což je zhruba dvojnásobek dospělé populace.

Vláda podle serveru IHNED.cz původně objednala 81,1 procenta z dávek, na které mělo Česko od Evropské komise podle počtu obyvatel nárok. Stanjura se ptal, kdo za to může, kdo objednávku podepsal a zda o tom kabinet věděl. "Považují to za neomluvitelné selhání těch, kteří o tom rozhodovali. Tento fakt je na demisi vlády," uvedl.

Problém v prvotním objednání nižšího počtu dávek vidí problém také Hana Aulická Jírovcové (KSČM), byť Blatný učinil dodatečnou objednávku. "Země, které objednaly na 100 procent, mají nižší propady dodávek," řekla.

Blatný podotkl, že Stanjurův názor o ohrožení obyvatel nesdílí. Česko je nyní podle něho v rychlosti očkování mezi státy Evropské unie na 11. místě. Například Německo koupilo poměrně víc vakcín a je v očkování za Českem, prohlásil.

Odborná skupina navrhovala objem objednávky vakcín podle poslance ANO Davida Kasala s ohledem na předpokládaný zájem obyvatel o očkování. Připomněl, že nikdy nejsou proočkováni všichni. "Rozhodovali o tom lidi, kteří rozumí vakcinaci," řekl Kasal. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ale v této souvislosti kritizovala kabinet za to, že nespustila kampaň, která by zájem o očkování zvýšila.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček opět kritizoval Blatného kvůli jeho postoji k neschválené ruské vakcíně a vyzval ho k rezignaci. Naopak předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek stanovisko ministra podpořil. "Oceňuji pana ministra, že trvá na standardním posouzení ruské vakcíny," řekl.

Sněmovna dnes podobně jako před dvěma týdny debatu o očkovací strategii zatím nedokončila. Kdy bude pokračovat, není jasné.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura očkování

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy