ODS bude se zákonodárci vyjednávat o dvou variantách daňového balíčku

Občanští demokraté budou vyjednávat se zákonodárci o dvou variantách daňového balíčku, o němž bude v prosinci hlasovat Senát. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS to dnes uvedli představitelé strany. Varianta preferovaná ODS počítá se zrušením superhrubé mzdy a zavedením sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent, jak to už ve Sněmovně v pátek prosadily hlavně ANO, ODS a SPD. Druhá varianta navrhuje sazby 16 a 23 procent.

Obě varianty počítají s kompenzacemi za propad daňových příjmů pro obce a kraje a s daňovou slevou na poplatníka 28.800 korun. Poslanci v pátek schválili na návrh Pirátů zvýšení slevy z dnešních 24.840 korun až na 34.125 korun ročně. Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby senátoři zvýšení slevy na poplatníka odmítli a podpořili pouze zrušení superhrubé mzdy a stanovení nižší sazby daně z příjmů na 15 procent. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by naopak chtěl, aby Senát nižší sazbu stanovil na 19 procent a slevu na poplatníka zvýšil na 30.000 korun.

"Jde nám o to, abychom našli většinu pro snížení daní jak v Senátu, tak potom v Poslanecké sněmovně. A proto přicházíme se dvěma návrhy," uvedl dnes k postupu ODS předseda strany Petr Fiala. "Pokud bychom prosadili variantu dva, tedy sazbu pro zaměstnance 16 procent, tak současně budeme podporovat, aby 15 procent platilo nadále pro živnostníky a pro srážkovou daň," doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) budou ve středu jednat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) o projednávání daňového balíčku v horní komoře Parlamentu. Podle dosavadních vyjádření zástupců senátorských klubů není příliš pravděpodobné, že by Senát schválil souběžné zrušení superhrubé mzdy a zvýšení daňové slevy na poplatníka. Znamenalo by to totiž výrazný výpadek příjmů veřejných rozpočtů, což kritizovali představitelé krajů a obcí.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Daně

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy