Opozice kritizuje, jak Babiš navrhuje zrušení superhrubé mzdy

Opoziční KDU-ČSL, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) i TOP 09 kritizují způsob, jakým premiér Andrej Babiš (ANO) předkládá návrh na zrušení superhrubé mzdy, a také návrh na další rozvolnění rozpočtových pravidel. Zástupci stran to uvedli na tiskových konferencích před dnešní schůzí Sněmovny. Vládní daňový balíček, do kterého chce Babiš vložit svůj poslanecký návrh, by měla dolní komora projednávat dnes.

Návrh předložil Babiš ve Sněmovně v pondělí. Navrhuje zdaňovat zaměstnancům hrubou mzdu sazbou 15 procent doplněnou o sazbu 23 procent pro příjmy zhruba nad 140.000 korun měsíčně. Snížení daně z příjmu je zamýšleno na dva roky. Návrh státního rozpočtu na příští rok, který v říjnu schválila vláda se schodkem 320 miliard korun, s dopady zrušení superhrubé mzdy nepočítá. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky navíc dnes ráno podal svůj návrh také vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zároveň premiér navrhl další rozvolnění rozpočtových pravidel. Vláda by tak nemusela například zpracovávat na jaře 2021 rozpočtovou strategii na další roky a tzv. strukturální deficit, tedy deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu, pro rok 2021 odhadne ministerstvo financí až v létě 2021 a bude z něj vycházet při stanovení pravidel pro další roky.

Návrh na další rozvolnění rozpočtových pravidel kritizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Návrh premiéra nelze akceptovat. Krizi nesmíme zneužívat k tomu, abychom totálně rezignovali na jakákoli pravidla a zneužili ji k neefektivnímu rozhazování peněz bez ohledu na budoucnost," řekl. Podle něj mají smysl krátkodobá opatření na pomoc ekonomice, v dlouhodobém horizontu ale je třeba směřovat k vyrovnanému rozpočtu, podobně jako Německo nebo Rakousko.

Kvůli nastavení daňových sazeb i plánovanému rozvolnění rozpočtových pravidel považují Babišův návrh za problematický také Piráti. Uvolnění pravidel budou chtít zcela vyškrtnout, řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. Premiérem navrhovanou sazbu 15 procent budou chtít nahradit 19 procenty a místo toho zvýšit daňovou slevu na poplatníka, což by podle nich víc pomohlo lidem s nižšími a středními příjmy a zároveň by to mělo menší dopad na příjmy rozpočtu.

Podle poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové je jasné, že je třeba novelizovat rozpočtová pravidla. Koalice ještě bude jednat o daňovém mixu, předseda strany Hamáček podle ní formuloval ještě nějaké náměty.

ODS podle místopředsedy Martina Kupky znovu předloží vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení jedné patnáctiprocentní sazby. Návrh by podle něj neměl být projednáván v režimu legislativní nouze, vyžaduje větší debatu. Zároveň občanští demokraté nechtějí, aby se otevřely další možnosti rozvolnění rozpočtových pravidel.

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová kritizovala způsob, jakým Babiš návrh předkládá. Starostům nejvíc vadí, jak návrh dopadne na rozpočty obcí a krajů. "Připravujeme pozměňovací návrh, kterým budeme kompenzovat obcím a krajům výpadky. Nemohou nést na svých bedrech rozhodnutí vlády," řekla. Kraje podle ní návrh připraví asi o sedm a obce o 20 miliard korun. Dalším pozměňovacím návrhem chce STAN zamezit rozvolnění rozpočtové odpovědnosti.

Jurečka kritizoval, že se předsedové dvou koaličních stran nedokázali shodnout a podávají vlastní poslanecké návrhy. Babišův návrh podle něj KDU-ČSL nemůže podpořit, protože znamená obrovský dopad na státní rozpočet a vláda neřeší, jak výpadek nahradit. Nesouhlasí také s tím, že by snížení daně z příjmu platilo jen na dva roky. Lidovci by jako jednodušší řešení s nižším dopadem na rozpočtu považovali snížení daňového zatížení pracujících a rodičů zvýšením slevy na poplatníka a na děti.

Navržené sazby nového zdanění by podle poslance KSČM Jiřího Dolejše měly jen minimální vliv na čisté mzdy nízkopříjmových skupin obyvatel, výrazně by si ale polepšili lidé s vyššími příjmy. Uvolnění pravidel by podle něj znamenalo "otevření dluhových stavidel" a konsolidace veřejných rozpočtů po pandemii by se protáhla až za rok 2030. Hnutí SPD podporuje zrušení superhrubé mzdy, také podle něj ale nejméně pomůže nízkopříjmovým pracujícím. Navrhlo několik pozměňovacích návrhů, například zvýšení základní slevy na poplatníka ve třech variantách.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš ODS Vít Rakušan (STAN) Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL) Poslanecká sněmovna Vláda ČR Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Věra Kovářová Martin Kupka (ODS) Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy