Petříček chce s Dostálovou jednat o kompenzacích pro turisty kvůli covidu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) o možnosti kompenzací pro turisty, kterým se zkomplikovala cesta na dovolenou kvůli tomu, že několik evropských států vyřadilo Česko ze svých seznamů bezpečných zemí.

Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Bude také dál s těmito státy jednat a snažit se jim vysvětlit, že problém s koronavirem je v Česku lokální a že není nutné kvůli tomu přijímat omezení pro všechny české občany.

Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Reagovaly tak na růst počtu nakažených v Česku, zejména kvůli ohnisku koronaviru na Karvinsku. V Lotyšsku a Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

"Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje," řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba 2000 korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené. Proto je podle něj na místě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají.

Podle Petříčka se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí. Ministr ale upozornil na to, že rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých států, stejně jako Česko samo rozhoduje o podobě svého seznamu bezpečných zemí. "Nepředpokládám, že bychom se znovu dostali na bezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích. To je náš domácí úkol, v tom musí i vláda udělat víc," řekl. Základem podle něj musí být vyřešení situace na Karvinsku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se snažil svým protějškům v daných zemích vysvětlit, že Česko trápí lokální ohniska nákazy. Státy ale podle něj sledují celkový počet nakažených. "Oni (ministři) byli překvapeni, nevěděli informaci takto do detailu. Slíbili, že to budou tlumočit svým epidemiologům. Snažíme se i takto na ně zapůsobit," řekl dnes novinářům.

"Většina z nich vyhodnocuje situaci na týdenní bázi. Pokud se situace bude zlepšovat a dostaneme se na hranici alespoň 16 případů na 100.000 obyvatel, aktuálně jsme někde na 18, tak je velká šance, že poměrně brzy se opět dostaneme na seznam zemí bez rizika. Není to trvalý stav, který by měl platit nadobro nebo na řadu týdnů," dodal Vojtěch.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Klára Dostálová Turisté Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě

Dnes to, moji milí, bude monotématické. Sorry jako. Téma dnešního dílu Událostí je prostě příliš vážné. Jde totiž o stále pokračující válku na Ukrajině.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy