Petříček na zasedání rady pro lidská práva kritizoval Rusko a armádu v Barmě

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) vyjádřil obavy z postupu Ruska vůči opozici a odsoudil převrat v Barmě, kde tento měsíc převzala moc armáda. Šéf české diplomacie také vyzval ke znovuobnovení dialogu ve Venezuele a dodržování lidských práv v Bělorusku; obě země loni pořádaly volby, které mezinárodní společenství vyhodnotilo jako nedemokratické.

Některé světové vlády podle Petříčka zneužily pandemie k dalšímu omezení občanských a politických práv. "Místo soustředění se na spolupráci s občanskou společností pozorujeme nárůst zatýkání nezávislých novinářů, bojovníků za lidská práva a prodemokratických aktivistů," uvedl ministr.

"Extrémně nás znepokojují pokusy ruských úřadů o omezení prostoru pro opozici, občanskou společnost a nezávislé hlasy v zemi. Zadržení politických oponentů je proti ruským mezinárodním závazkům," uvedl Petříček.

Rusko se potýká s protesty od 17. ledna, kdy tamní úřady zadržely opozičního politika Alexeje Navalného. Tomu tento víkend moskevský soud zamítl odvolání proti nepodmíněnému trestu vězení za zpronevěru. Odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina byl zatčen bezprostředně po návratu z Německa, kde se léčil z loňské otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Tu Navalnyj připisuje Putinovi a ruské tajné službě FSB. Kreml všechna obvinění odmítá. Při protestech ruská policie podle agentury AP pozatýkala na 11.000 lidí.

Petříček také odsoudil převrat v Barmě, který na začátku února provedla tamní armáda. Vojáci zabránili zasednout parlamentu zvolenému v listopadu, hlasování podle nich doprovázela hrubá pochybení, což ale odmítla centrální volební komise. "Výsledky parlamentních voleb z listopadu 2020 musí být respektovány," domnívá se šéf české diplomacie.

Petříček naopak odsoudil loňské volby ve Venezuele a Bělorusku. "Parlamentní volby z 6. prosince 2020 ve Venezuele byly nelegitimní," uvedl s tím, že cestu z krize mohou v latinskoamerické zemi zaručit pouze transparentní volby a propuštění všech politických vězňů.

Bělorusko si volilo nového prezidenta v srpnu 2020. Výsledky, podle kterých zvítězila stávající hlava státu Alexandr Lukašenko, však neuznala opozice ani například Evropská unie. Země se od té doby potýkala s masovými protesty, policie zadržela až 33.000 lidí.

Petříček v souvislosti s Běloruskem zmínil zprávu zpravodaje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Wolfganga Benedeka, která poukázala na masivní a systematické porušování lidských práv, včetně dobře zdokumentovaných případů mučení a špatného zacházení při zásazích bezpečnostních sil proti odpůrcům běloruského režimu.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček UNHCR Rusko barma

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy