Poslanci tajně jednají o ministru Havlíčkovi, veřejnost vyloučena

Sněmovní hospodářský výbor vyloučil veřejnost z dnešního jednání o souběhu funkcí ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO), ministra si vyslechli pouze poslanci. Z 15 přítomných poslanců hlasovalo pro uzavření jednání osm, tři byli proti a čtyři se zdrželi hlasování.

Pro tajné jednání hlasoval předseda výboru Radim Fiala (SPD), místopředsedové Ivan Adamec (ODS), Pavel Juříček (ANO) a Květa Matušovská (KSČM) a členové Milan Feranec (ANO), Jiří Kohoutek (SPD), Zuzana Ožanová (ANO) a Pavel Pustějovský (ANO). Havlíček uvedl, že jde o vůli poslanců, podotkl, že sám o něm neměl právo hlasovat.

"Domluvili jsme se na tom jako předsednictvo výboru," uvedl k uzavření jednání Fiala. "Udělali jsme to z toho důvodu, že když jsou jednání uzavřená, tak většinou se jako poslanci dozvíme víc, než když u toho sedí novináři, veřejnost a podobně. I naši hosté, konkrétně dnes pan ministr Havlíček, jsou pak uvolněnější a jsou schopni nám říct více věcí a mluví otevřeněji," řekl šéf výboru.

Vicepremiér Havlíček se stal ministrem dopravy v lednu, resort vede zároveň s ministerstvem průmyslu a obchodu. Ve funkci nahradil Vladimíra Kremlíka (za ANO), který byl ministrem dopravy necelých devět měsíců a skončil kvůli zakázce na elektronické dálniční známky.

Po dnešním jednání Havlíček uvedl, že doufá, že poslance o zvládnutí obou resortů současně přesvědčil. "Diskuse vůbec nebyla útočná, byla velmi věcná a relativně odborná," řekl novinářům. Uvedl, že s poslanci řešil mimo jiné zákon o liniových stavbách nebo oblast energetiky - konkrétně stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech nebo požadavky Evropské komise na ČR v oblasti.

Hotovo je podle něj nové organizační schéma ministerstva dopravy. "V pondělí ho budu dávat na vládu. S tím, že pokud projde, tak obratem se začnou vypisovat výběrová řízení na sekční náměstky. Což ale neznamená, že se nemůžou přihlásit ti, kteří tam jsou dneska," uvedl Havlíček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval v lednu při odvolání Kremlíka k rezignaci kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka. Podle Havlíčka půjde o reorganizaci sekcí, odbory až na výjimky měnit nehodlá. Obnoven bude odbor vodní dopravy, dodal.

Podle místopředsedy výboru Martina Jiránka (Piráti) představil Havlíček během hodiny a půl zhruba 20 až 25 priorit z půlky na ministerstvu dopravy, z půlky na ministerstvu průmyslu, které chce zvládnout do voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. "Myslím, že kdyby nám řekl čtyři, pět, šest priorit, které chce opravdu za ten rok dotáhnout, tak bych věřil a dal mu i tu podporu v tom, že to může zvládnout. Tím, že jich vyjmenoval 25, tak si zcela logicky myslím, že něco bude muset být upozaděno," uvedl. Fiala doplnil, že výbor se s Havlíčkem domluvil, že každé tři až čtyři měsíce mu ministr předloží, jak v plnění kroků pokračuje.

Před svým jmenováním do čela druhého resortu Havlíček ČTK řekl, že ministerstva dopravy a průmyslu mají spoustu společných průsečíků, je proto možné je řídit obě zároveň a jejich agendu sbližovat. Zástupci oborových asociací uvedli, že propojování ministerstev dopravy a průmyslu může dávat smysl, problémem však je, že agenda obou úřadů je velmi rozsáhlá. Podle Babiše má Havlíček obě ministerstva řídit dlouhodobě, což kritizuje opozice.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Poslanecká sněmovna ministerstvo průmyslu Ministerstvo dopravy Vláda ČR Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy