Prezident podlehl společenskému tlaku, shodují se experti na společenské vědy

Shodují se, že prezident Miloš Zeman podlehl společenskému tlaku a nepříznivě se vyvíjející koronavirové pandemii. Podle sociologa Martina Buchtíka a politologa Ladislava Mrklase právě zhoršující se křivka nárůstu infekce i nynější stav země donutily nejvyššího ústavního činitele odložit letošní předávání vyznamenání na Pražském hradě k 28. říjnu, ačkoli na ceremoniálu dlouho lpěl. „Hlava státu udělala smysluplnou věc,“ říká pro EuroZprávy.cz Buchtík. „Prezident konečně dostal rozum,“ míní Mrklas.

Už nemohl ignorovat, do jak tíživé situace se země dostala. Prezident Miloš Zeman podle expertů na společenské vědy dospěl k názoru, že době, kdy se za den nakazí téměř 15 tisíc nemocných, je neudržitelné, aby příští středu pořádal na Pražském hradě slavnostní ceremoniál k 28. říjnu. „Podle mého názoru byl společenský tlak i názor odborné veřejnosti poměrně jednoznačný. Prezident Zeman udělal smysluplnou věc,“ konstatuje sociolog Martin Buchtík, ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM. Podobný názor prezentuje pro EuroZprávy.cz i politolog Ladislav Mrklas. „Konečně dostal rozum pod tlakem okolností, které se na něj valily,“ tvrdí člen správní rady a katedry politologie i mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institut, na níž je prorektorem. Expert na sociologické studie Martin Buchtík soudí, že prezident Zeman nyní velice vnímá nálady veřejnosti i objektivní stav. „ Plně si nynější stav uvědomuje a i v souvislosti s ním pracuje. A zejména je to zjevné od jeho pátečního veřejného projevu k národu, který byl v kontextu všech jeho ostatních vystoupení relativně smířlivý,“ praví absolvent doktorského studia na Fakultě sociálních věd na Univerzitě Karlově se zaměřením na metodologii sociologického výzkumu.

Ladislav Mrklas se nedomnívá, že sympatické gesto s odvoláním ceremoniálu by souviselo s nedávnou Zemanovou kritikou, kterou by nyní chtěl zmírnit. Hlava státu totiž označila krachující živnostníky za neschopné a umělcům vzkázala, ať vyhladoví, neboť s prázdným žaludkem vždy vytvořili svá nejlepší umělecká díla. Politický komentátor vylučuje, že by se nyní prezident snažil zalíbit, anebo že za zrušením večera se ukrývá omluvná rétorika k národu „K rozhodnutí jej přinutil nepříznivý vývoj koronavirové pandemie a díky němu couvl, což u něj nebývá obvyklé. Domnívám se, že opravdu dospěl k názoru o vážnosti situace. Nehledal bych za tím žádné strategicko-taktické pozadí,“ říká odborník na politický marketing. Nedávné prezidentovy poznámky na adresu podnikatelů i umělců a právě odložený slavnostní ceremoniál by Martin Buchtík vůbec nespojoval. „Nemyslím si, že bychom mezi těmito dvěma událostmi měli hledat nějakou souvztažnost.“

Mynář podle politologa nemá právo kohokoli kádrovat

Sociolog i politolog si všimli slovní přestřelky mezi vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem a primátorem hlavního města Prahy Zdeňkem Hřibem. První muž metropole ještě před odložením ceremoniálu označil chystaný večer v době koronavirové krize „za párty pro papalášskou smetánku“ a neodpustil si poznámku „prasata hladová“. Mynář Hřibovu rétoriku označil za „nejstrašnější urážku všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování státních vyznamenání“, vyzval jej k rezignaci a dodal, že by si měl nafackovat. Primátor k celé věci ještě dodal, že za „hladová prasata“ nepovažuje vyznamenané, ale výrokem mířil na jarní nelegální zabijačku, kterou v době karantény pořádal právě Mynář.

Martin Buchtík by hádce nevěnoval přílišnou pozornost. „A to z toho důvodu, že jejich vzájemný spor nemá žádný vliv na veřejné mínění.“ Naopak politologa Ladislava Mrklase konflikt mezi dvěma lidmi stojícími na opačném pólu politického spektra zaujal. „Pan Mynář nemá na Hradě vůbec co dělat, protože neprošel bezpečnostní prověrkou, a tak on nedisponuje nejmenším právem kohokoli kádrovat a vyzývat k odstoupení. Navíc je třeba si uvědomit, že je hradním úředníkem, a to, že se plete do vnitřní politiky, považuji za něco neslýchaného,“ zvyšuje hlas expert na volební a stranické systémy.

Absolvent doktorského studia na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že kancléř Mynář kritizuje člověka, který byl do své funkce zvolený, zatímco Mynář se nemůže odkazovat na důvěru občanů. Navíc Hřib si nyní vysloužil uznání mnohých, protože jako lékař pomáhá v první linii v boji proti covidu-19 v jedné pražské nemocnici. „Pan kancléř by si opravdu měl uvědomit, že je úředníkem. Rozpínavost hradního ansámblu z hlediska toho, jak se cpou do čistě politických debat, je prostě neuvěřitelná,“ netají se svou kritikou politolog Mrklas.

Podle politického analytika se prezident Zeman a jeho okolí snaží z Hradu udělat mocenské uskupení. „A s oblibou se vyjadřují úplně ke všemu, jako by se jednalo o politickou stranu, což úřadu vůbec nepřísluší. Prezident je nejvyšší ústavní činitel, který má hrát roli arbitra a nemá se do podobných šarvátek pouštět ani on, natož jeho podřízení,“ uzavírá Ladislav Mrklas.

Související

Martin Buchtík Rozhovor

Českým domácnostem klesá životní standard, krizové scénáře se ale nenaplnily, říká sociolog Martin Buchtík

Současná inflační a energetická krize není globální ani celoevropská. Nejcitelněji zasáhla region střední a východní Evropy, což patrně odpovídá míře jeho závislosti na fosilních palivech z Ruska, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz sociolog Martin Buchtík. Ředitel agentury STEM zároveň tvrdí, že během dvanácti měsíců od začátku války na Ukrajině jsme se vyhnuli krizovým scénářům, které byly zmiňovány - nedošly zásoby plynu, ve společnosti nedochází k nárůstu organizované radikalizace a v masovém měřítku nepozorujeme ztráty bydlení či nutnost spoléhat se na pomoc potravinových bank. Pocit chudnutí, který má velký dopad na naši psychickou pohodu, nyní podle Buchtíka nicméně zažívá velký pocit českých domácností. 
Martin Buchtík

Pokud se s pravidly ztotožníte, pak nařízení ani jako restrikce nevnímáte. Pro odpůrce budou vždy nespravedlivá, říká sociolog

Ředitel výzkumné agentury STEM Martin Buchtík si nemyslí, že všichni Češi už téměř po dvou letech odmítají dodržovat protiepidemická opatření v souvislosti s onemocněním covid-19. Apel ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby se lidé chovali zodpovědně, tak nemusí podle sociologa u všech společenských skupin působit naivně. „Z provedených výzkumů jsme zjistili, že dvě třetiny občanů stále dodržují hygienická opatření, která se týkají mytí rukou či nošení respirátorů v MHD. Pokud se s pravidly ztotožníte, pak nařízení ani jako restrikce nevnímáte. Naopak odpůrci očkování někdy složitě konstruované pokyny budou vždy odmítat a chápat je jako nespravedlivé,“ říká pro EuroZprávy.cz Martin Buchtík.

Více souvisejících

Martin Buchtík Ladislav Mrklas Miloš Zeman Vratislav Mynář státní vyznamenání politika Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy