Pro Zemana restrikce neplatí? Hrad chce výjimku kvůli oslavám 28. října, opozice protestuje

Hrad by podle některých zástupců opozice neměl dostat výjimku ze zákazu shromažďování nad šest osob při ceremonii k oslavě vzniku Československa 28. října. Kritizují i zavření vysokoškolských kolejí nebo dočasné ukončení prezenční výuky na prvním stupni základních škol.

Ceremoniál k předání státních vyznamenání na 28. října, který organizuje prezident Miloš Zeman, je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zatím plánován v minimálních počtech účastníků. V pondělí po jednání vlády nevyloučil, že bude dál omezen.

"Chápu symboliku 28. října, ale myslím, že se najdou i chytřejší nápady, než na jedno místo soustředit rizikové skupiny, mezi které zpravidla vyznamenaní a koneckonců i hosté patří. Říkám to i proto, že veřejnost, jejíž shromažďovací právo bylo razantně omezeno, těžko bude chápat, že je uspořádání takové akce možné. Její nedůvěra v smysluplnost a spravedlnost kroků státu se tím jen prohloubí. Pane prezidente, zvažte to ještě, prosím," uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

"Pokud by Hrad opravdu dostal výjimku, tak to nebudou oslavy 28. října, ale oslavy arogance moci přesně v duchu Orwella, že všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Soudný prezident by o něčem takovém ani neuvažoval. Nevím však, kde by ten náš soudnost našel," poznamenala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pokud by Hrad opravdu dostal výjimku, tak to nebudou oslavy 28. října, ale oslavy arogance moci přesně v duchu Orwella, že všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Soudný prezident by o něčem takovém ani neuvažoval. Nevím však, kde by ten náš soudnost našel.

— Markéta Adamová (@market_a) October 13, 2020

Pirátský poslanec František Kopřiva kritizoval nařízení, že od středy nebudou moci na vysokoškolských kolejích pobývat studenti, kteří mají jiné bydliště v České republice. "Jako chápu, že párty na kolejích jsou během pandemie nezodpovědná hloupost. Ale fakt je řešením vyhnat na ulici studenty, kteří fakticky nemají kam jít, pracující studenty a doktorandy? A testy zdarma jim vláda zajistí? Ani nechci domýšlet, kolik bezpříznakově nemocných vláda tímto posílá k jejich starším (pra)rodičům," uvedl.

Není možné žádat lidi, aby respektovali opatření, neshlukovali se, aby na bohoslužbách nepřekročili počet 10 osob atd.. a současně uspořádat na Hradě oslavu v počtu stovek osob. Pokud to Zeman s Babišem udělají, znovu lidem oznámí, že pro ně samotné pravidla neplatí.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) October 12, 2020

Místopředseda ODS Martin Baxa nazval úplné vypnutí prezenčního vzdělávání od středy do 1. listopadu naplněním nejčernějších obav a dokladem fatálního selhání vlády. "Nevidím ani snahu udržet aspoň první stupeň ZŠ, kde jsou dopady nejhorší pro žáky i rodiče. Otevřou se školy opravdu začátkem listopadu?" tázal se.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) kritizoval, že vláda nepředstavila kompenzace pro restaurace společně s opatřením, kterým je od středy uzavírá. "To je likvidace podnikání v gastronomii. Zatímco při uzavření na jaře mohli podnikatelé sáhnout do rezerv, teď nebudou mít kam. Obecné fráze ministra Prymuly, že se připraví kompenzace, jsou málo," poznamenal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka očekával, že se premiér Andrej Babiš (ANO) omluví, že vláda situaci nezvládla. "Čekal bych nyní od premiéra, že se omluví, podobně jako izraelský prezident, a řekne, omlouvám se za sebe i za vládu, neměli jsme vás zklamat, ale bohužel jsme to podělali, pojďte teď zatnout zuby a prosím zvládněte to," uvedl na twitteru.

Opoziční politici také shodně apelují na společnost, aby opatření proti koronaviru dodržovala. "Pokud hoří, tak musíme hasičům pomoct, i kdybychom si mysleli, že zrovna ti, co k nám přijeli, jsou nemehla. A teď hasíme. Nebaví nás to, je to nepříjemné, náročné, jsme naštvaní, ve stresu, ale víme, že to musíme udělat. A moc prosím, dodržujme opatření, buďme ohleduplní a rozumní," uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

"Prosím dodržujme opatření. Děláme to kvůli zranitelným občanům a našim zdravotníkům. Na ty mysleme, ne na zoufalost téhle vlády," napsala Pekarová Adamová.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Markéta Pekarová Adamová Martin Baxa Věra Kovářová Jan Skopeček (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) prezident čr státní vyznamenání Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 18 minutami

před 27 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

Příměří je v nedohlednu. Katar hlásí zastavení jednání mezi Izraelem a Hamásem

Jednání mezi Izraelem a Hamásem o příměří v Pásmu Gazy a výměně rukojmí se zastavila, uvedl ve středu katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy