Rakušan jednal s ukrajinským ministrem o romských uprchlících či obnově země

O situaci romských uprchlíků či vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině jednal dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se svým ukrajinským protějškem Denysem Monastyrským. Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že Monastyrského požádal o vyšetření možného organizovaného vypravování lidí ze Zakarpatské oblasti za vidinou výhod, na které by mohli mít právo v EU.

Hlavním tématem rozhovoru Rakušana s Monastyrským byly podle vnitra aktuální problémy související s migrační vlnou. Ministři se zabývali především romskými uprchlíky ze Zakarpatské oblasti, kteří jsou jako držitelé maďarských pasů občany Evropské unie a v Česku nemají na rozdíl od ukrajinských občanů nárok na dočasnou ochranu.

"Požádal jsem ukrajinského ministra, zda by se mohla ukrajinská policie věnovat podezření z organizovaného zločinu v Zakarpatské oblasti, odkud jsou lidé možná organizovaně vypravováni za hranice EU s vidinou výhod, které u nás nemají právo získat," uvedl Rakušan. Monastyrskyj vzal podle Rakušana upozornění velmi vážně a ukrajinská policie se jím bude navzdory válečnému konfliktu zabývat.

Ministři hovořili také o vyšetřování válečných zločinů pomocí mezinárodních vyšetřovacích týmů. Podílet by se na něm měli i čeští policisté. Česko také přislíbilo pomoc s obnovou Ukrajiny, podpořit chce například aktivity, které povedou k odminování území. "Bavili jsme se o možné obnově záchranářské techniky na Ukrajině, kde by určitě naše sbory byly schopny pomoci. Ukrajinci třeba přišli o tisíc policejních aut. My víme, že naše sbory budou obnovovat vozové parky už v letošním roce a dá se určitě hovořit o technice, která by mohla být uvolněna," řekl Rakušan.

Monastyrského pozval Rakušan na neformální radu ministrů, která se bude konat v červenci v Praze v rámci českého předsednictví v Radě EU. "Zároveň jsem obdržel i já pozvání do Kyjeva k bilaterálnímu jednání," uvedl ministr.

Rakušan zdůraznil, že v Česku po udělení dočasné ochrany ukrajinským uprchlíkům nestoupla kriminalita. "Je evidentní, že k nám tito lidé přicházejí především z důvodu pomoci, nikoliv kvůli ekonomickým výhodám," uvedl Rakušan.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 345 203 lidem z Ukrajiny, v pondělí jich přibylo 1988. Cizinecké policii se přihlásilo 244 tisíc osob, 2252 jen za včerejší den.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) uprchlíci Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy