REPORTÁŽ: Zlatý hřeb sněmu ODS se obešel bez překvapení. Fiala je opět předsedou, strana prý ještě nedosáhla vrcholu

Druhým a důležitějším dnem pokračuje v sobotu 30. kongres vládní Občanské demokratické strany. Volba předsedy proběhla během dopoledne a obešla se bez překvapení, Petr Fiala získal mimořádně silný mandát. Premiér se přitom domnívá, že strana, kterou vytáhl ze dna zpátky do Strakovy akademie, ještě nedosáhla vrcholu.

Sál se dnes začal plnit po půl desáté v očekávání projevů. Deset minut před celou ve spodních patrech haly zhasla světla a začala projekce jako vystřižená z koncertů, které se v O2 Universu konají častěji než sněmy politických stran. Další dění už je připomínalo o poznání více.

Na úvod sobotního programu promluvil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Vaše pozvání vnímám jako gesto podpory a solidarity,“ řekl diplomat, podle kterého je projev velvyslance cizího státu na sněmu politické strany nestandardní záležitostí, avšak svět momentálně žije v nestandardní době.

Perebyjnis adresně poděkoval za pomoc členům vlády z řad ODS, jmenoval ministra financí Zbyňka Stanjuru, ministryni obrany Janu Černochovou nebo šéfa resortu dopravy Martina Kupku. První potlesk dne si pak vysloužila jeho slova na adresu předsedy vlády. „Je mi ctí spolupracovat se zemí, jejímž premiérem je Petr Fiala,“ prohlásil ukrajinský velvyslanec.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v projevu zdůrazňovala funkční přátelství mezi lídry ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, což demonstrovala už úvodním oslovením premiéra slovy „milý Petře“. Úspěch koalice Spolu v říjnových sněmovních volbách podle ní ukázal, že lidé v Česku chtějí změnu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny dodala, že i do budoucna se chce dívat s opatrným optimismem.

Marian Jurečka přiznal, že o spolupráci s občanskými demokraty zprvu trochu pochyboval a byl opatrný. Narážel tak nejspíš na minulost ODS, v budově byli ostatně přítomní bývalí předsedové strany i vlády Mirek Topolánek a Petr Nečas. „Jsem velmi rád, že jsme do toho šli,“ poznamenal a stejně jako Pekarová Adamová vyjádřil naději, že volební projekt zmíněné trojice stran bude pokračovat.

Potleskem doprovodili delegáti slova ministra práce a sociálních věcí na adresu Petra Fialy, ministr vnitra Vít Rakušan jej ve své řeči dokonce označil za nejsilnějšího lídra kterékoliv z politických stran v České republice. „Ale nesmíme ho rozmazlit,“ doplnil vzápětí.

Rakušan dále ocenil, jak občanští demokraté zvládli volby, zároveň pochválil fungování kabinetu. Česko podle něj současnou vládu potřebuje. Defilé předsedů vládních stran uzavřel Ivan Bartoš, který zástupcům ODS z řečníků asi nejméně mazal med kolem pusy. Dokonce zmínil nadcházející volební souboje, přičemž ocenil, že koaliční partneři vedou dle jeho názoru férovou kampaň.

Zlatý hřeb kongresu? Jednoznačná volba Fialy předsedou

Za zlatý hřeb kongresu označila ministryně obrany Jana Černochová volbu předsedy, která následovala po projevech hostů. Kandidát byl přitom jediný a výsledek dlouho dopředu očekávaný.

Petr Fiala v nominačním projevu poznamenal, že na šéfa strany kandiduje už popáté. „To není málo v životě jedné tradiční demokratické strany. Když jsem tu před lety stál poprvé, byla ODS na pokraji života a smrti,“ připomněl delegátům kongresu, který podle něj dokazuje, že ODS je demokratickou stranou, nikoliv politickým subjektem, který má majitele, jehož bezduché loutky poslouchají na slovo. Evidentně tím narážel na fungování hnutí ANO.

Babiše a jeho hnutí rovněž zmínil, když vytáhl téma drahoty, které koalici Spolu pomohlo vyhrát říjnové sněmovní volby. Svého předchůdce v čele vlády obvinil z toho, že z velké části nese vinu za nynější inflaci.

„Každý slib, který jsme dali, platí,“ vzkázal Fiala voličům, ale připomněl, že vláda musí řešit další problémy, s nimiž původně nepočítala. Za první úkol vlády pro tento a příští rok proto považuje zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. „Když ji zvládneme, dokážeme předejít velkým společenským problémům,“ vysvětlil.

Podle premiéra je třeba se nadále aktivně angažovat v zahraniční politice, protože se rozhoduje o budoucnosti Evropské unie i Severoatlantické aliance. Za klíčovou považuje nutnost vymanit se z „ruské energetické smyčky“, tedy ze závislosti na ruské ropě a plynu.

„Pokud bude vláda úspěšná, bude úspěšná i ODS,“ uzavřel Fiala svůj projev. Už předtím zdůraznil, že stranu čeká spousta těžká práce ve Strakově akademii a na jednotlivých ministerstvech. Strana se podle něj ocitne na vrcholu, teprve až obstojí v probíhající zkoušce.

Fiala dostal ve volbě předsedy jednomyslnou podporu, obdržel všech 510 platných hlasů. „Mimořádně si jí vážím,“ řekl v projevu po znovuzvolení do funkce. „Jednu věc vám chci slíbit. Budu se snažit o to, aby příští kongres probíhal tak, že ODS bude ve stejné kondici a ve stejné náladě jako dneska,“ dodal.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy