Schillerová jednala se Zemanem, ANO chce mimořádnou schůzi Sněmovny o rozpočtu

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dnes předal šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) žádost podepsanou vládními poslanci ANO a ČSSD o svolání mimořádné schůze k návrhu na zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun na úterý 23. června. Řekl to na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

Žádost o schůzi avizovala po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zeman ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), hovořila ale o 24. červnu. Faltýnek však uvedl, že ve středu se konají jednání sněmovních výborů, proto klub zvolil dřívější termín.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 16. června 2020 na Pražském hradě na její žádost ministryni financí České republiky Alenu Schillerovou. pic.twitter.com/OIpcnVBbD9

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) June 16, 2020

Původně vláda počítala s tím, že by rozpočet měla Sněmovna projednat dnes ve stavu legislativní nouze. Ministryně Schillerová zároveň uvedla, že Zeman návrh letošního rozpočtu s půlbilionovým schodkem podpořil a nebude mít problém jej podepsat, pokud většina peněz půjde do investic.

"Pan prezident podporu rozpočtu podmiňoval jedinou věcí, a to maximem peněz do investic. To byla jeho jediná podmínka," řekla Schillerová.

Rozpočtový výbor Sněmovny dnes na návrh ODS doporučil projednat rozpočet mimo režim legislativní nouze. Doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že neprojednání zvýšení schodku letošního státního rozpočtu v režimu legislativní nouze by byl velký problém.

"Já jsem předal předsedovi Sněmovny žádost podepsanou poslanci ANO a sociální demokracie, aby schůze byla svolána. Předpokládáme, že proběhne 23. 6., abychom ve stavu legislativní nouze, který trvá do 30. 6., tento zákon schválili," řekl Faltýnek.

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím ze 40 miliard na 300 miliard Kč. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Koalice o podpoře jedná i s dalšími stranami. Poslanci KSČM se ale při dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru o vládním návrhu navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun při hlasování zdrželi. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes jednal s Babišem a požadoval snížení schodku na 450 miliard korun.

KDU-ČSL dnes oznámila, že je připravena jednat s Babišem a Schillerovou o parametrech deficitu rozpočtu, pokud v něm budou zahrnuta konkrétní investiční opatření. Kabinet také musí složit dosavadní účty.

Vláda bude mít delší lhůty pro přípravu a předložení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Prodloužení lhůt je nutné kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru. Zákon, který to vládě umožní, dnes podepsal prezident.

Předloha umožní, že vláda bude moci dostat návrh rozpočtu až do konce září a Sněmovna do konce října. Jde o měsíční posun proti běžnému harmonogramu. Sněmovna dostává rozpočet vždy do konce září. Totéž bude platit pro střednědobý výhled na léta 2022 a 2023. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve řekla, že obdobně vláda postupovala po záplavách v roce 2002 u rozpočtu na rok 2003.

Vláda návrh zákona zdůvodnila tím, že běžný harmonogram přípravy rozpočtu letos nelze dodržet kvůli nejistotě ohledně hloubky zdravotní a ekonomické krize, jejího trvání a následných projevů po jejím skončení. Data o dopadu epidemie na hospodářství, spotřebu nebo investice za letošní druhé čtvrtletí budou známy podle zdůvodnění nejdříve začátkem září. Teprve z těchto údajů bude možné vypracovat realistickou makroekonomickou předpověď.

Zatímco Sněmovna zákon schválila, Senát k němu nezaujal žádné stanovisko. Po uplynutí lhůty ho tak dostal k podpisu prezident. Státní rozpočet schvaluje pouze Sněmovna, Senát se jím nezabývá.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová státní rozpočet Poslanecká sněmovna Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Miloš Zeman Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 22 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy