Spolu v dubnu zahájí kampaň s heslem Dáme Česko dohromady

Koalice Spolu jde do kampaně před říjnovými sněmovními volbami s heslem Dáme Česko dohromady. Lídři ODS, TOP 09 a lidovců podepíšou koaliční smlouvu 11. dubna. Strany o tom dnes informovaly v tiskové zprávě.

Připravovaná kampaň má podle Spolu poukázat na neutěšený stav země způsobený vládou pod vedením premiéra Andreje Babiše a koronavirovou pandemií a na kompetence středopravicové koalice. Kampaň se na jaře objeví na bigboardech i v on-line prostoru.

Volební program plánuje Spolu zveřejnit během jara, kandidátky do konce dubna. "Koaliční smlouvu jsme chtěli podepsat už v březnu, s ohledem na pandemickou situaci jsme to odložili. Lepšící se situace nám už teď umožní smlouvu oficiálně podepsat. V dalších týdnech představíme program a také naše kandidáty," uvedl předseda ODS Petr Fiala, který se bude za Spolu ucházet o post premiéra.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky je cílem koalice "vybudovat sebevědomou zemi, která se umí postarat o své občany". Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala, že koalice představí kandidáty, kteří jsou důvěryhodnými osobnostmi, zkušenými politiky, ale i zástupci mladé generace, kteří dodají jednotlivým kandidátkám potřebnou jiskru.

Volební modely kladou nyní koalici Spolu na třetí pozici za vládní hnutí ANO a koalici Pirátů a STAN. Podle v úterý zveřejněného modelu agentury Median by volby v březnu vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 procenta hlasů. ANO by získalo 24,5 procenta hlasů, preference mu proti únoru klesly o dva procentní body. Vítězství koalice Pirátů a STAN ukázal i volební model agentury Kantar CZ z přelomu ledna a února. Koalice Spolu by v březnu podle Medianu získala 17,5 procenta hlasů, v únoru měla podporu 18,5 procenta.

Související

Petr Fiala

Fiala prozradil, jak si představuje úspěch ODS v zářijových volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) bude považovat za úspěch, pokud jeho strana v blížících se krajských a senátních volbách obhájí nynější mandáty a bude se podílet na vládě v co největším počtu krajů. Strana je podle něj v dobré kondici. Řekl to v pořadu Partie na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL volby 2021 Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy