Valorizace důchodů o 900 korun? Seniorům stejně v kapse moc nezůstane, přiznává Maláčová

Důchodci od roku 2020 dostanou k důchodu průměrně 900 korun navíc. Tím by ale zvyšování důchodů skončit nemělo. Vláda slíbila, že průměrný důchod na konci volebního období přesáhne 15 000 korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) má ale i další plány.

Jana Maláčová na úvod připomněla, že se budou už podruhé za 14 měsíců trvání současné vlády zvyšovat důchody – tentokrát v v průměru o 900 korun. „Sedm stovek z toho souvisí s pravidelnou valorizací, kterou protlačila ČSSD za vlády Bohuslava Sobotky, další dvě stovky je výsledek dohody uvnitř naší koalice. Jde o další rekordní navýšení, i když si nedělám iluze, že peníze navíc zmizí v rozpočtu našich babiček a dědečků jako pára nad hrncem,“ uvádí ministryně práce s odkazem na to, jak rostou ceny za energie, vodu, maso či zeleninu.

„Průměrná penze by se tak měla zvýšit o 6,7 procenta na 14 358 korun. Blížíme se tak k našemu slibu, že průměrný důchod na konci volebního období přesáhne 15 000 korun,“ upřesňuje. Někteří ovšem chtěli důchody navýšit více – i když ne pro všechny. „Senátoři, především z pravicových stran, které si za svých vlád s důchody hlavu nelámaly a léta nám kážou o škrtech a vyrovnaných rozpočtech, žádali ještě tisícovku navíc pro ty, co jsou v penzi aspoň 25 let,“ připomněla.

Obecně s tím prý souhlasí už proto, že se to týká zejména žen, jejichž penze je potřeba narovnat. „Dokonce jsem zajistila, aby autorům pozměňovacího návrhu pomohli i úředníci z našeho ministerstva. Jenže po diskuzi na vládě jsem dospěla k závěru, že lepší než tohle jednorázové přidání, na nějž teď nejsou peníze, je připravit pořádný zákon, který by si vláda vzala za svůj. Takže se nebojte, ještě není všem dnům konec,“ slibuje šéfka rezortu práce a sociálních věcí.

Kromě toho by mělo dojít k navýšením platů ve veřejné sféře. „Každému státnímu zaměstnanci přidáme příští rok 1500 korun a navíc zrušíme i nejnižší platovou tabulku. To znamená, že ti nejhůře placení dostanou ještě několik stovek navíc. Týká se to hlavně kuchařek, uklízeček, pracovníků v kultuře ale i v sociálních službách. Jedinou profesí, kde počítáme se zvýšením platů o procenta, jsou učitelé,“ píše na facebooku Maláčová.

Peníze navíc by měly dostat i rodiče nejmenších dětí. „Tenhle týden se měl projednávat taky rodičák, bohužel to poslanci nestihli. Dohodla jsem se proto s předsedou našich poslanců, Honzou Chvojkou, a předsedou poslaneckého klubu ANO, panem Faltýnkem, že druhé čtení zařadíme pevně na úterý 24. září a třetí čtení na středu 16. října 2019. Senátoři by to pak měli projednat kolem 30. října. Všechno se tedy v pohodě stíhá,“ uklidňuje veřejnost Maláčová.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) důchody rodičovský příspěvek

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy