Vláda brzy rozhodne, zda bude po Agrofertu chtít vrátit dotace

Vláda v následujících týdnech rozhodne o dalším postupu ve věci auditu, který se týká střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednou z variant je možnost, že stát bude vymáhat vrácení veškerých dotací vyplacených společnosti Agrofert za období, kdy byl Babiš ve vládě a platil zákon o střetu zájmů. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Celkový objem dotací byl podle resortu zhruba 4,5 miliardy korun. Podle mluvčího Agrofertu Pavla Heřmanského holding získal všechny dotace v souladu s pravidly ČR i EU.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) podle Bílého vypracoval několik variant dalšího postupu. "Jedna z variant pracuje s možností vymáhání veškerých dotací poskytnutých společnosti Agrofert za zmíněné období, kdy celkový objem poskytnutých prostředků činil zhruba 4,5 miliardy korun," uvedl mluvčí.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) o stejné částce, kterou by stát mohl po Agrofertu vymáhat, mluvil již v neděli v pořadu pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Řekl také, že očekává velkou právní bitvu a objem vracených prostředků podle Nekuly záleží na úhlu právního posouzení. "Můj soukromý odhad je, že po té obrovské právní bitvě bude objem někde uprostřed," dodal.

Babiš v roce 2017 své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů, podle státní Evidence skutečných majitelů je však reálným vlastníkem Agrofertu. I podle auditu Evropské komise (EK) Babiš dál ovládá Agrofert, EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu.

Evropská komise nedávno uložila Česku pokutu více než 82 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za Babišův střet zájmů. Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun. ČR se může proti tomuto rozhodnutí bránit u Soudního dvora EU. O případné žalobě by měla rozhodnout vláda.

Nekula v České televizi řekl, že nepředpokládá, že by někdo z členů vlády chtěl, aby se stát kvůli rozhodnutí EK soudil. Audit k Babišově střetu zájmů se v Česku uskutečnil na začátku roku 2019. Bývalý premiér dlouhodobě pochybení odmítá.

Heřmanský dnes ČTK řekl, že společnost o žádném rozhodnutí, podle kterého by měla cokoliv vracet, nic neví. Holding již dříve upozorňoval na to, že auditní řízení jsou vedena s ČR, nikoliv s ním. "Agrofert čerpá různé typy dotací pro různé činnosti podle různých pravidel, není nám tak jasné, na základě čeho pan ministr předjímá, že bychom měli cokoliv vracet," dodal Heřmanský. ČR by se také podle společnosti měla proti rozhodnutí auditu soudně bránit, stejně jako to SZIF učinil už v minulosti.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Agrofert dotace

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 22 minutami

před 50 minutami

před 59 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy