Vláda málo bojuje proti suchu? Brabec kritiku odmítá

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl kritiku opozice, že vláda dostatečně nebojuje proti suchu. Argumentoval tím, že kabinet připravil koncepce a desítky tisíc projektů. Uvedl to dnes na mimořádné schůzi, kterou si vymohla opozice kvůli projednání zákonů týkajících se ochrany vod a půdy.

"Vláda nespala. Opravdu připravila desítky tisíc opatření, které dnes můžeme vidět, a také změnu legislativy," řekl ministr. Podle něj se realizuje 12 až 15 projektů denně, mezi které patří i vodovody, kanalizace nebo budování malých vodních nádrží.

"Čelíme výzvě, která je možná největší v moderních dějinách lidstva, poznamenal Brabec. Podle něj má Česko omezené možnosti, jak zmírnit oteplování, daleko větší možnost má v adaptaci na tento stav.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se razantně zastal farmářů a způsobu jejich hospodaření. Prohlásil, že ho jejich trvalé napadání rozčiluje. Odmítl například tvrzení, že by tuzemští zemědělci používali příliš pesticidů. Podle něj naopak jejich spotřeba v ČR klesla a nejvíc se jich spotřebuje ve Francii, Itálii a Německu. "Nenapadejte naše zemědělce, že nadužívají plošně pesticidy," prohlásil.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že "voda je strategická surovina a její význam jen poroste". V případě ochrany vody by podle svých slov radikálnější a v ústavě by deklaroval, že veškeré vodní zdroje jsou majetkem státu, který je dává k využití za podmínek stanovených zákonem.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) Sucho Vláda ČR Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy