Vláda povolila profesionální sport, má přísná pravidla

V Česku se mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, pokud splní přísné hygienické podmínky. Povolený je od úterka také trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, která pro ně byla v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru uzavřena od 12. října. Dnes to schválila vláda. Na twitteru o tom informoval předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Restart soutěží přerušených rovněž před třemi týdny bude postaven na individuálně udělovaných výjimkách. Týká se nejen fotbalu a hokeje, které ho intenzivně prosazovaly, ale všech soutěží napříč sporty schopných splnit hygienické standardy. "Ty budou ještě upřesněny, ale obecně by to mělo být něco podobného jako u fotbalu, tedy mimo jiné pravidelné plošné testování," řekl ČTK mluvčí agentury Jakub Večerka. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci se všechny soutěže budou odehrávat bez diváků.

V Česku se na rozdíl od jiných evropských zemí, kde rovněž epidemie koronaviru v posledních týdnech nabírá na obrátkách, s vládními omezeními zastavil i profesionální sport.

To se dnešním rozhodnutím změnilo. "Je to dáno tím, že profesionální sportovci mají sport jako své zaměstnání a chceme jim tuto práci umožnit. Je zde veliká výhoda oproti ostatním aktivitám v tom, že je možné, abychom tyto skupiny izolovali uvnitř uzavřených sportovišť a budou podrobeni opatřením nastaveným hygienou. Není to uvolňování a v žádném případě plošné uvolňování, ale jen umožnění práce této skupině lidí," uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Mezinárodní soutěže sice dostávaly i na českém území výjimku, ale například trojice českých zástupců ve fotbalové Evropské lize trpěla nedostatkem herní praxe.

Ještě hůře na tom byli hokejisté a další zástupci individuálních i kolektivních halových sportů, kteří ani nesměli do hal. Řada hokejových klubů trénovala například na venkovním kluzišti ve středočeské Dobříši, některé celky i reprezentační výběry jednotlivců vyrážely do zahraničí. Plnohodnotná příprava to ale nebyla.

Hnilička proto ocenil, že jeho několikatýdenní snaha dospěla k úspěšnému konci. Páteční prodloužení vládních restrikcí totiž prodloužilo i omezení pro sport do 20. listopadu, kdy nově končí nouzový stav.

"Velmi kvituji, že tohle vláda projednala. Bude se jednat o výjimky, které bude posuzovat hlavní hygienička Jarmila Rážová. Slibuji si od toho také to, že nám bude umožněno dívat se na sportovní odvětví, která máme rádi. Zjednoduší nám to situaci, kdy musíme zůstat doma. Zareagovali jsme na to, že celá Evropa ještě běží na sportovním poli," uvedl Hnilička.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR sport

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy