Vláda uvažuje o tom, že požádá Evropskou komisi o půjčku 14,3 miliardy eur

Vláda uvažuje o tom, že požádá Evropskou komisi (EK) o půjčku 14,3 miliardy eur (asi 350 miliard korun). Peníze by měly jít mimo jiné na investice, které by Česku pomohly snížit energetickou závislost na Rusku. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Stát by půjčkou od EK získal peníze výhodněji, než kdyby si půjčoval sám.

Podle HN by jen na splátkách úroků z takového úvěru státní rozpočet mohl za stávajících podmínek ušetřit zhruba 11 miliard korun ročně. Mluvčí ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) Marek Zeman ČTK dnes pouze sdělil, že celá věc je na samotném počátku.

Česko má možnost půjčit si od EK 14,3 miliardy eur už dva roky, dosud o to ale vláda neměla zájem. Jde o mechanismus, na němž se státy EU dohodly v rámci boje s ekonomickou krizí vyvolanou pandemií covidu‑19. Kromě Fondu obnovy, z kterého Česko dostane asi osm miliard eur, si může ještě půjčit.

Státy EU včetně ČR se pod vlivem invaze Ruska na Ukrajinu chtějí zbavit závislosti na dodávkách energií z Ruska. K tomu jsou potřeba investice za miliardy korun, například do budování plynovodů, úspor energie nebo do rozvoje obnovitelných zdrojů.

Vláda proto pověřila ministra pro evropské záležitosti Beka, aby připravil materiál, zda a jak by Česko mohlo půjčky od EK využít. HN to sdělil Úřad vlády ČR. Podle informací HN už kabinet Petra Fialy (ODS) poslal komisi nezávazné oficiální oznámení, že má o půjčku zájem. Definitivní potvrzení má vláda projednat na podzim.

Vláda musí podle Fialy ještě zvážit, kolik peněz by si mohla od EK půjčit

Vláda musí ještě zvážit, kolik peněz z celkových až 14,3 miliardy eur (asi 350 miliard korun) by požádala v rámci půjčky od Evropské komise (EK). Po dnešním zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vláda se podle něj musí nejprve dohodnout, jak velkou částku by byla schopná vyčerpat v příslušném termínu a efektivně využít.

Dnešní Hospodářské noviny (HN) uvedly, že vláda uvažuje o tom, že požádá EK o půjčku vy výši asi 350 miliard korun. Peníze by měly jít mimo jiné na investice, které by Česku pomohly snížit energetickou závislost na Rusku. "Informace je pravdivá v tom, že existuje možnost získat finanční prostředky až do této výše za velmi výhodných podmínek," uvedl Fiala.

Peníze by bylo možné využít jen do určitého data na určité projekty, doplnil. "Nejprve se musíme domluvit, jakou výši je ČR schopna vyčerpat," řekl. Tato debata na ministry podle něj teprve čeká. "Vláda by měla nějakou část těch nabízených prostředků využít, ale musíme se podívat, abychom je použili efektivně," doplnil.

Česko má možnost půjčit si od EK 14,3 miliardy eur už dva roky, dosud o to ale vláda neměla zájem. Jde o mechanismus, na němž se státy EU dohodly v rámci boje s ekonomickou krizí vyvolanou pandemií covidu‑19. Stát by půjčkou od EK získal peníze výhodněji, než kdyby si půjčoval sám. Podle HN by jen na splátkách úroků mohl za stávajících podmínek ušetřit zhruba 11 miliard korun ročně.

Mluvčí ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) Marek Zeman ČTK dnes rovněž sdělil, že věc je na samotném počátku.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR evropská komise

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy