Vláda ve středu navrhne rozpustit hnutí List Jaromíra Soukupa

Vláda ve středu projedná návrh na rozpuštění hnutí List Jaromíra Soukupa. Nejvyšší správní soud (NSS) pozastavil činnost hnutí v listopadu 2020, protože v půlroční lhůtě neustavilo své orgány, nesplnilo tak zákonnou povinnost. Hnutí pak mělo rok na nápravu pochybení, podle materiálu vlády, který má ČTK k dispozici, tak ale neučinilo.

Zároveň nepředložilo hnutí výroční finanční zprávy za rok 2019 a 2020. Situaci Listu Jaromíra Soukupa kabinet Petra Fialy (ODS) projedná v souboru s dalšími 49 návrhy na zrušení či pozastavení činnosti stran a hnutí. Celkově u 42 subjektů navrhuje materiál pozastavení činnosti, u osmi rozpuštění.

Vláda při návrhu na zahájení řízení před Nejvyšším správním soudem vychází z podnětů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. U hnutí List Jaromíra Soukupa kabinet aktualizuje návrh o posun k nesplnění povinnosti v listopadu 2021.

Soukup oznámil vznik hnutí ve své televizi Barrandov v polovině ledna 2019, vnitro hnutí zaregistrovalo 15. března 2019. Hnutí mělo podle Soukupa bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. V březnu pak Soukup uvedl, že se nechystá být předsedou hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách. O měsíc později oznámil, že by chtěl kandidovat v prezidentských volbách, které se mají odehrát počátkem roku 2023. Vláda 9. prosince 2019 navrhla soudu zrušení hnutí kvůli tomu, že se mu v zákonné šestiměsíční lhůtě nepodařilo ustanovit potřebné orgány. Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media Soukup se kolem politiky angažoval už dřív. Pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.

Agendu spojenou s pozastavením činnosti či rozpuštění stran, které nevykonávají činnost, vláda neprojednávala v posledních dvou letech kvůli časové kolizi s vyhlášením voleb.

Mezi subjekty navrženými k pozastavení činnosti z loňského roku patří například "ANO, vytrollíme europarlament," a "Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka". "Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv," uvedl loni Ivo Kousal, vedoucí oddělení kontroly a správního řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. "Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem počítat," dodal Kousal.

Strany, které úřad navrhl k rozpuštění, dlouhodobě nerespektují a porušují klíčová ustanovení zákona o sdružování v politických stranách. Vláda projedná vedle návrhu na zánik Listu Jaromíra Soukupa návrh na rozpuštění Demokratické strany Československa, Volby lidu 21. století a hnutí Náš Hlučín, Ostravské fórum, hnutí PRO, Spravedlivá občanská společnost a Svobodná občanská samospráva.

Související

Jaromír Soukup

Soud rozpustil List Jaromíra Soukupa a pozastavil činnost Slušných lidí

Nejvyšší správní soud (NSS) rozpustil pět politických stran či hnutí, dalším 27 pozastavil činnost. Rozpuštění se týká například Listu Jaromíra Soukupa, pozastavení jsou Slušní lidé, tedy brněnské uskupení, které vešlo ve známost přerušením kontroverzní hry na festivalu Divadelní svět v roce 2018.

Více souvisejících

List Jaromíra Soukupa Jaromír Soukup (TV Barrandov) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy