Vojtěch varuje před koncem stavu nouze. Sněmovna by nesla zodpovědnost, řekl

Pokud by Sněmovna nevyhověla žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu i po 30. dubnu, znamenalo by to otevření nejrizikovějších provozoven ze dne na den. Po dnešním zasedání vlády to řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Hrozila by druhá vlna epidemie nemoci covid-19 a Vojtěch doufá, že poslanci to nechtějí riskovat. Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) kabinet o podpoře návrhu nouzový stav prodloužit stále jedná s ostatními sněmovními stranami.

Vojtěch uvedl, že z epidemiologického hlediska musí trvat na tom, aby se podnikatelské činnosti, které musely přestat fungovat kvůli epidemii nového typu koronaviru, zprovozňovaly podle stávajícího plánu ve dvoutýdenních odstupech 11. a 25. května. "Abychom byli schopni vyhodnotit tu epidemiologickou situaci, rozestupy jsou dané inkubační dobou onemocnění," vysvětlil.

Prodloužení nouzového stavu do 25. května, o které vláda žádá, je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) s koncem opatření logicky svázán. "Nemůžeme z toho data ustupovat, pakliže opatření musí být v režimu krizového zákona, nic jiného nám nezbývá. Pokud by byl nouzový stav kratší o týden nebo 14 dní, padlo by to," dodal.

Vojtěch varoval před tím, že pokud by Sněmovna prodloužení nouzového stavu po 30. dubnu nepřipustila, otevřely by se ze dne na den ty nejrizikovější provozy. "Sněmovna by za to musela nést zodpovědnost. Ten plán, jak je dnes nastaven, je po konzultaci se epidemiology. Riziko by to bylo obrovské, doufám, že nikdo z poslanců si nebude chtít vzít na svědomí, že bychom čelili druhé vlně (epidemie)," uvedl.

V pondělí 11. května mají podle aktuálního plánu vlády otevřít největší obchody, restaurace mají obsluhovat přes okénka a zprovoznit zahrádky, otevřít se mají i holičství, kadeřnictví, muzea či výstavní síně. O dva týdny později mají začít fungovat vnitřní prostory stravovacích zařízení, ubytovací služby či divadla.

Nouzový stav platí v Česku od 12. března, Sněmovna jeho prodloužení připustila před třemi týdny do konce dubna. Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu připustil, že pro další pokračování zatím nemá ve Sněmovně kabinet vyjednanou podporu. Opozice většinou se stanoviskem vyčkává na to, jaké vláda předloží argumenty. "Vyjednáváme, to je v politickém životě normální, stejně jako kompromisy," uvedla Schillerová.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR Poslanecká sněmovna ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy