Vondráček by měl rezignovat, vyzvali lidovci po aféře s návštěvou Zemana

Lidovci vyzvali předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k odstoupení. Nebudou hlasovat ani pro jeho účast v předsednictvu nově formované dolní komory. Novinářům to dnes řekl předseda lidovců Marian Jurečka po jednání širšího vedení strany.

Vzhledem k mandátu, který současné Sněmovně končí 21. října, jde podle něj o apel k symbolickému vyvození odpovědnosti. Čtvrteční Vondráčkovu návštěvu u hospitalizovaného prezidenta bez vědomí lékaře označil Jurečka za nepřijatelnou.

Lidovci chtějí podle Jurečky v koalici Spolu jednat o postupech, které by daly jasný standard pro komunikaci s nemocným prezidentem Milošem Zemanem.

Poslanci koalice Spolu podle šéfa sněmovního klubu KDU-ČSL Marka Výborného vytvořili také skupinu, která má připravit hladké předání moci po 8. listopadu, kdy má zasednout nová Poslanecká sněmovna. Poprvé se skupina sejde příští týden. Koalice chce být připravena, kdyby se rýsovalo něco nestandardního.

Vondráčkova návštěva u Zemana byla podle Jurečky naprosto zbytečná a vyvolala další otázky. Je proto podle něj nutné vytvořit jasný standard, jak by se měly realizovat prezidentovy kroky spojené s ústavními změnami. Zmínil například přítomnost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) či předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. "Aby bylo jasné, že to je rozhodnutí jeho, svébytné, aby nikdo další nepřispíval k dalším otazníkům," vysvětlil Jurečka.

Předseda ODS a kandidát na předsedu vlády Petr Fiala na twitteru v souvislosti s Vondráčkem podotkl, že veřejnost nevěří vyjádřením ústavních činitelů a úředníků. "Policie a lékaři je korigují. Přesto si nikdo není jistý, kde je pravda. Tak vypadá fatální krize důvěry. Výsledek posledních let plných lží, relativizace a vyvolávání falešných emocí," uvedl.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová situaci přirovnala k situaci po tzv. lánské schůzce po volbách v roce 2013. "Michal Hašek potom opakovaně lhal v přímém přenosu. Přišlo se na to, následně opustil funkci místopředsedy ČSSD a odešel i ze Sněmovny. Pan Vondráček taktéž lhal. Opakovaně. Dokáže překonat pana Haška, nebo projeví alespoň takovou míru sebereflexe jako on?" napsala.

Podle končícího poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka bude nyní na policii, aby se věcí zabývala a ověřila mimo jiné autenticitu podpisu prezidenta na rozhodnutí o svolání Sněmovny. "Události, jak je popisuje pan Vondráček, se liší od popisu dalších zúčastněných včetně policie," napsal Ferjenčík ČTK.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.
Petr Fiala

Fiala si nepřeje konec principu jednomyslnosti v Evropské unii

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že je proti zrušení principu jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. V odpovědi na dotaz poslance Radka Vondráčka (ANO) při dnešních sněmovních interpelacích ale také řekl, že by zároveň bylo chybné bránit se diskusi o této záležitosti. Řada evropských politiků a států totiž podle premiéra podmiňují úpravou rozhodovacích mechanismů další rozšiřování unie.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy