VSZ: Podezření Zemana na sabotáž při hospitalizaci nebylo důvodné

Podezření prezidenta Miloše Zemana na sabotáž při jeho loňské hospitalizaci nebylo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze důvodné. Pokračuje ale prošetřování možného padělání lékařské zprávy. Informaci České televize (ČT) potvrdil ČTK žalobce Marek Bodlák.

V podnětu podaném letos na konci června prezident uvedl, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení pravomocí. Podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře považuje Pražský hrad rozhodnutí státních zástupců za chybné a využije všechny opravné prostředky, citovala ho dnes večer ČT.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil již dříve podnět "skoro za hloupost", neboť podle něj směřuje k něčemu, co se nestalo. Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) i předseda klubu Senátor 21 a Pirátů Václav Láska dnes ČTK sdělili, že rozhodnutí očekávali.

"Poté, kdy státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vyhodnotil podání, rozhodl, že se o podezření ze spáchání zločinu sabotáže v daném případě jednat nemůže," sdělil ČTK Bodlák. "S ohledem na oznamovatelem tvrzené skutečnosti bylo podání postoupeno Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6, a to ve vztahu k přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu, který spadá do věcné a místní příslušnosti tohoto státního zastupitelství," dodal.

Na dotaz ČTK, zda ví o shledání podnětu ohledně sabotáže nedůvodným, odpověděl právní zástupce Hradu Marek Nespala, že "tento únik informací z Vrchního státního zastupitelství není zcela přesný". Doplnil, že ve věci doposud není zproštěný mlčenlivosti. "Jakmile věc projednám s klientem a zprostí-li mne mlčenlivosti, poskytnu vyjádření. Věc samozřejmě pokračuje dál," napsal.

Podle senátora Lásky rozhodli žalobci tak, jak očekávali všichni soudní lidé "vyjma advokáta Nespaly, který je placen za to, aby si myslel něco jiného". "Už to, že prezident nazval možnou sabotáží zájem ústavních činitelů a veřejnosti o jeho zdravotní stav v souvislosti s výkonem prezidentského úřadu, mi připadlo dětinské. A pokud žijeme ve svobodné zemi, tak jsem ani jiný verdikt neočekával," uvedl Horník.

Loni 10. října, den po sněmovních volbách, byl Zeman převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil Vystrčil, Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři.

Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, a to podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala hradní kancelář.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že od samého počátku šlo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta. "V konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měly zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů, a dokonce i akademické obce," napsal mluvčí. Nespala tehdy nechtěl komentovat, zda podnět zmiňuje někoho konkrétního.

Zeman snahy o převod pravomocí označil v polovině února v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes za pokus o puč. V reakci na to Vystrčil ČTK řekl, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda Senátu konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.

Podnět k prověření možné sabotáže podal Zeman na konci června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), který následně uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zástupci. Nejvyšší státní zastupitelství poté v červenci podnět postoupilo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Ministerstvo ani obě státní zastupitelství nevyhověly žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou se ČTK snažila v uplynulých týdnech ověřit, zda Zemanův podnět směřuje na konkrétní lidi a případně na které. Zatímco ministerstvo vzkázalo, že věc je v gesci státních zastupitelství, obě další zmíněné instituce žádost odmítly. Argumentovaly tím, že informace nelze poskytnout, protože se vztahují k činnosti orgánů v trestním řízení - tedy k prověřování prezidentova podnětu. "Poskytnutí informace neodůvodňuje ani skutečnost, že se předmětná informace dotýká osob veřejně činných," napsal náměstek nejvyššího státního zástupce Jiří Pavlík.

Sabotáž spáchá podle trestního zákoníku mimo jiné ten, kdo maří nebo ztěžuje plnění důležitého orgánu veřejné moci, a to zneužitím svého postavení v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky. Trestná je i příprava takového činu. V základní sazbě za něj lze uložit tři až deset let vězení nebo propadnutí majetku. Za padělání lékařské zprávy hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 1 hodinou

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy