Vystrčil bude opět šéfem Senátu, podporu mu vyjádřil i nový společný klub ANO a ČSSD

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijímá s pokorou podporu svému znovuzvolení do čela horní komory, které mu vyjádřily kromě frakce ODS-TOP 09 také kluby Starostů a lidovců. Jeho nominaci hodlá respektovat i společný klub ANO a ČSSD. Za hlavní ovšem Vystrčil pokládá až dohody o povolebním uspořádání a vlastní hlasování, které je zatím plánováno na 11. listopadu. Řekl to dnes novinářům.

Vystrčil uvedl, že přislíbená podpora ho samozřejmě těší a vnímá ji s velkou pokorou. Rozhodující ale bude až vlastní hlasování a "to, na čem se domluvíme a třeba si i na to podáme ruku".

Volba předsedy a místopředsedů Senátu by se měla uskutečnit na první schůzi v novém funkčním období, která je zatím plánována na 11. listopadu. Důvodem odkladu je zákony daná měsíční lhůta pro případné zpochybnění výsledků voleb a jejich soudní projednání.

Návrh Starostů, aby místopředsedové Senátu byli pouze čtyři místo dosavadních pěti, označil Vystrčil za jednu z možností. Hlavní podle předsedy horní komory bude to, aby Senát jako celek fungoval co možná nejlépe.

Spojení ODS a TOP 09 v jednom klubu označil Vystrčil za jasný signál, že spolupráce od středu napravo je myšlena vážně. "Ještě před volbami do Poslanecké sněmovny podáváme jasný důkaz o tom, že ODS a TOP 09 hodlají spolupracovat," dodal Vystrčil.

Klub ODS-TOP 09 bude s 26 členy nejsilnější frakcí. Obsadí třetinu křesel v horní komoře díky posílení ve volbách, čtyřem senátorům z TOP 09 a novému senátorovi za Pelhřimovsko Jaroslavu Chalupskému (za Svobodné). Starostové po odchodu zástupců TOP 09 by měli mít v klubu 24 senátorů. Třetí nejsilnější frakcí je klub KDU-ČSL s 12 členy.

Klub ANO po příchodu tří zbývajících senátorů ČSSD bude devítičlenný. Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 bude mít osm členů. Mimo frakce zůstávají senátoři Pavel Fischer (nezávislý a Jaroslav Doubrava (za Severočechy).

Trojice senátorů ČSSD, která nebude moci mít kvůli propadu sociální demokracie v letošních volbách do horní komory vlastní klub, se rozhodla vstoupit do frakce ANO. Místo Zdeňky Hamousové (za ANO), která neobhájila mandát mandát v Senátu, frakci povede dosavadní místopředseda Jaroslav Větrovský.

Větrovský na dnešní tiskové konferenci uvedl, že jeho frakce bude při vyjednáváních, která zatím nebyla zahájena, usilovat o vedení jednoho z výborů.

Volbu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), která je jasná z vyjádření tří nejsilnějších klubů horní komory, bude podle Větrovského klub ANO respektovat.

Sociální demokracie v letošních volbách neobhájila ani jeden mandát z deseti. Senátory za ČSSD budou pro příští volební období dosavadní předseda klubu sociálních demokratů Petr Vícha spolu s Jaromírem Strnadem a Janem Žaloudíkem. ANO dokázalo znovu získat jen jeden ze dvou mandátů a místo sedmi bude mít ve společné frakci šest členů.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR ODS Hnutí ANO ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy