Zaorálek ministerstvo zahraničí nechce. Opozice se bouří proti výměně ministra

O nezodpovědnosti či neuvěřitelném hazardu se zahraniční politikou hovoří opozice v souvislosti s tím, že předseda ČSSD Jan Hamáček neměl při odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) jistou náhradu.

Hamáček navrhl, aby se do Černínského paláce vrátil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), tomu se však nechce v těžké době kulturu opouštět bez odpovídající náhrady a výhrady má i k fungování diplomacie v poslední době.

Petříčka odvolal prezident Miloš Zeman v pondělí, funkce se zatím ujal Hamáček. Zaorálek dnes hovořil o tom, že by mohlo trvat týdny, než se na základě diskusí o dalším fungování diplomacie i kultury ke změně rozhodne. "Neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou: odvolat ze dne na den ministra zahraničí a nemít nástupce. Komu to slouží? Prosazování zájmu ČR určitě ne," kritizoval situaci na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. "A evidentně přítel příteli věří. Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu," míní.

Také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl mít Hamáček zajištěnou náhradu. "To ale neplatí, když je odvolání směsí osobní pomsty a požadavků Hradu. Pan Hamáček ukázal, že mu nejde o naši zemi. Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží," uvedla.

Podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana vláda prokazuje, že ignoruje autentickou pozici zahraniční politiky. "Jen ukazujeme, že nás to nezajímá. Zahraniční agendu dáváme solitérům ze Strakovy akademie či Hradu," uvedl a označil to za nebezpečné. K Hamáčkovu kandidátovi na ministra kultury Janu Birkemu (ČSSD) řekl, že je kvalitním starostou Náchoda. "Já jako bývalý starosta Kolína bych ale nebral tuto funkci jako kvalifikaci být ministrem kultury. To má být člověk, který má na kulturu vazby," dodal.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek zahraničí opozice

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy