Zeman chce ekonomickou diplomacii bez ideologií, opět se zmínil o reformě NATO

esko má založit svoji zahraniční politiku na ekonomické diplomacii, podpoře exportérů, získávání zahraničních investic, a nemá být zemí, která bude poučovat ostatní, zejména velmoci. Prezident Miloš Zeman to dnes řekl na Pražském hradě českým velvyslancům, kteří tento týden absolvují v Praze každoroční poradu. Jako příklad uvedl snížení počtu účastníků v tendru na dobudování jaderné elektrárny Dukovany.

Vyškrtnutí firem z Ruska a Číny bude znamenat zvýšení ceny o desítky miliard korun, uvedl. Varoval diplomaty před ideologiemi a "studenoválečnictvím".

Ve zhruba čtvrthodinové řeči se věnoval také situaci v Afghánistánu. Podle něho se aliance do této země bude muset dříve nebo později vrátit, protože Tálibán tu za nepříliš dlouhou dobu vybuduje nové teroristické centrum, které bude financováno z prodeje opia. Následovat bude vlna teroristických útoků, řekl Zeman.

Situaci po odchodu vojáků NATO označil za debakl a ostudu, před nimiž varoval. Opět v té souvislosti vyzval k reformě Severoatlantické aliance. "Nevěřme Tálibánu, bude lhát, podvádět a bude se připravovat k novým teroristickým útokům," uvedl. "Nemá-li být NATO naprosto impotentní, musí se reformovat a najít odvahu k boji proti mezinárodnímu terorismu," uzavřel. Bez podstatné reformy podle něj aliance ztratí smysl.

Zeman se v pasáži věnované prosazování českých ekonomických zájmů označil za českého agenta. Zmínil aktivity zemřelého miliardáře Petra Kellera. Uspěl podle něho díky svým aktivitám na ruském a čínském trhu. "Odmítnout exportní možnosti na těchto a dalších trzích je pošetilé. Pošetilé jsou i studenoválečnické postoje," řekl s odkazem na některé pražské politiky nebo některé politiky KDU-ČSL.

Snížení počtu účastníků v tendru na vybudování jaderné kapacity v Dukovanech je podle prezidenta učebnicovým příkladem zvýšení ceny zakázky o několik desítek miliard korun. "Ti, kdo to způsobili,...připraví českou ekonomiku o několik desítek miliard korun. Byl bych rád, abyste si to uvědomili, abyste nedávali přednost ideologickým a studenoválečnických výkřikům," uvedl.

Tradiční týdenní porada začala v Černínském paláci v pondělí ráno. Diplomaté se sešli po dvou letech, roční přestávku způsobila epidemie covidu-19. Dnešnímu setkání Zemana s diplomaty předcházela zhruba půlhodinová schůzka prezidenta s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Ten v úvodu zasedání označil spolupráci a komunikaci s prezidentem za základní předpoklad efektivní zahraniční politiky.

Setkání s prezidentem se zúčastnilo několik desítek ambasadorů včetně například velvyslance v USA Hynka Kmoníčka, v Izraeli Martina Stropnického nebo na Slovensku Tomáše Tuhého. Velvyslanci zaplnili Rudolfovu galerii, v sále seděli s rouškami a v rozestupech.

Setkání českých ambasadorů v pondělí zahájily projevy premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí. Mluvili o důležitosti ekonomické diplomacie, o hlavních spojencích, na něž by se Česko mělo orientovat, i o výzvách, které v blízké budoucnosti před českou diplomacií stojí.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman diplomacie NATO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy