Zeman má po volbách chystat čistky, míří i na Koudelku. Za spojenectví si měl Okamura říci o funkci. Nesmysl, tvrdí šéf SPD

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura popírá, že by při nedávné návštěvě u prezidenta Miloše Zemana avizoval podporu nové vlády Andreje Babiše, když na oplátku získá post šéfa Poslanecké sněmovny. Podle informací zpravodajského serveru EuroZprávy.cz se v Lánech ale také hovořilo o chystaném odvolání pověřeného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky, a to krátce po volbách. „Absolutně popírám, že bych u pana prezidenta vyjednával o nějakých funkcích a v žádném případě jsem si neřekl o post předsedy Poslanecké sněmovny. Jedná se o nesmysl. Nám jde o naplnění našeho program, nikoli o koryta,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz Tomio Okamura, jehož redakce kontaktovala.

Do konce vládnutí na Hradě mu zbývá rok a půl, a tak prezident Miloš Zeman má po volbách ideální příležitost vyřídit si účty se svými oponenty, zkrátka se jim pomstít. Podle zdroje z politického prostředí, který si nepřeje být jmenován, ale redakce EuroZprávy.cz jeho jméno zná, chystá hlava státu provést čistky. Ve hře je odvolání pověřeného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudely, proti němuž se nejvyšší ústavní činitel neustále vymezuje. O posty by měli přijít nejmenovaní náměstci na ministerstvu zahraničních věcí i někteří velvyslanci. 

Po volbách se může zrodit nová opoziční smlouva

Předseda SPD Tomio Okamura měl při schůzce v Lánech Zemana ujistit, že po říjnových volbách podpoří Babišovu vládu, bude loajální, ale na oplátku údajně žádal o post šéfa Poslanecké sněmovny. Okamura ale důrazně popírá, že by se Zemanem vyjednával o svém prospěchu a zajišťoval si politické funkce. „O žádných pozicích jsem nerokoval a tím pádem jsem si nemohl říci o pozici předsedy Poslanecké sněmovny. Jedná se o nesmysl. V současné době se v SPD plně soustředíme na prosazování programu. Nikdy jej nevyměníme za nějaká politická koryta. My držíme slovo,“ vyjadřuje se Tomio Okamura pro EuroZprávy.cz.

Spojení Okamury se Zemanem ale dává smysl přednímu tuzemskému politologovi Ladislavu Mrklasovi. „Okamura má se Zemanem ještě vřelejší vztahy než s Babišem a prezidentovi se přes šéfa SPD skutečně nabízí velká příležitost srovnat si účty se všemi kritickými oponenty. Opravdu není vyloučené, že by Babiš s Okamurou mohl vytvořit další opoziční smlouvu jako před lety ČSSD s ODS. Jestli se ale jedná o realitu či jen pouhé spekulace, ukáží až povolební vyjednávání,“ upozorňuje odborný asistent na katedře politologie a mezinárodních vztahů CEVRO Institutu Ladislav Mrklas.

Také kandidát na premiéra a šéf ODS Petr Fiala se domnívá, že hrozba spojení mezi hnutí ANO i SPD je velmi reálná. „Na takovou nebezpečnou koalici, do níž by mohla promluvit i KSČM, upozorňujeme dlouhodobě. Podobná spojení by Českou republiku odvedla na okraj Evropy. Rozhodně nechceme, aby se zde konala referenda o vystoupení z Evropské unie či NATO, o což SPD usiluje. Proto v nadcházejících volbách musí přijít změna, která zemi posune dopředu. Takový program nabízíme my a věřím, že s ním uspějeme,“ přeje si lídr koalice Spolu složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Okamura rovněž tvrdí, že se jeho hnutí koncentruje na prosazení programu a odmítá se teď rozptylovat vyjednáváním, které nastane až po volbách. „Pro SPD je nejdůležitější prosadit náš politický program, který jsme slíbili voličům, a proto se plně soustředíme na co nejlepší výsledek ve volbách do Poslanecké sněmovny, abychom měli co nejsilnější pozici,“ tvrdí Okamura a zdůrazňuje, že nyní se stoprocentně věnuje jen předvolební kampani a ničím jiným se nezabývá.

Politolog Ladislav Mrklas ale soudí, že v Lánech mezi Zemanem a Okamurou mohlo určité handlování proběhnout. Místopředseda Poslanecké sněmovny je podle něj ochoten přímo či nepřímo podpořit budoucí Babišův kabinet, ale za to by skutečně mohl žádat určité bonusy. „Například by pro SPD mohl usilovat o kontrolní funkce či mediální rady, které volí, anebo se na nich podílí Poslanecká sněmovna.“ Expert na volební systém dokonce tvrdí, že by Okamura mohl do nové vlády dodat své odborníky bez politické příslušnosti. „Není těžké si představit, že by Babiš na takový přísun ministrů přistoupil, protože současný premiér proslul tím, že šéfy jednotlivých resortů tahá jako králíky z klobouku.“ Mrklas ale predikuje, že Okamurova SPD by nejspíše nevystupovala jako Babišův vládní partner. „Je asi nepředstavitelné, že by SPD šla oficiálně do kabinetu, když odmítá Evropskou unii i setrvání v NATO. Babiš si moc dobře uvědomuje, že by tak musel čelit řadě problémů, a tak asi nepřijatelnějším vyústěním by byla tolerance ze strany SPD.“ Vojenské mise od NATO by byly svárem sporu

Bývalý prorektor vysoké školy CEVRO Institut ale upozorňuje, že aby hnutí ANO a SPD dalo dohromady většinovou vládu, muselo by se sejít několik faktorů dohromady. „Volby by musely dopadnout úplně jinak, než avizují současné modely. Koalice Spolu a Piráti se STAN by museli zaznamenat výrazný propad a do Sněmovny by se už nesměl dostat pátý subjekt. Neříkám však, že taková představa je z říše sci-fi. Můžeme být svědkem i této varianty.“ Politický komentátor ale vzápětí dodává, že někteří politici v hnutí ANO by se spoluprací s SPD nesouhlasili. Nerozlišovali by, zda se jedná o otevřenou či skrytou podobu. „Jistě by se proti ní ostře vymezil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, kterému by se očividně zamlouvala kooperace s opozicí, která je mu do jisté míry sympatická.“

Podle Mrklase je vlastně Babišovi jedno, zda by SPD vstoupila do vlády či nikoli. „Pro něj je primární Okamurova tolerance. Pokud by obě hnutí měla ve Sněmovně 102 mandantů, pak by mu stačilo, že by poslanci SPD zablokovali případné vyslovení o nedůvěře kabinetu.“ Expert na politické strany však soudí, že by se spolupráce Babiše s Okamurou neobešla bez problémů. „Jisté konflikty by se mezi oběma lídry jistě vyskytly, například při schvalování vojenské mise, za kterou by stálo vedení NATO. Tady si umím představit určité rozpory, které by asi jednoduše překonat nešly.“

Pedagog je ale přesvědčený, že prezident Miloš Zeman udělá maximum, aby ke spolupráci mezi hnutím ANO a SPD došlo. „Pro něj by zmíněné spojení bylo výhodné. Naskytla by se mu ideální varianta, jak si vyrovnat účty s kritiky a zajistit si pro sebe i okolí další kšefty,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Tomio Okamura Michal Koudelka (BIS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 2 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy