Zeman stále míní, že existuje více vyšetřovacích verzí explozí munice u Vrbětic

Prezident Miloš Zeman stále míní, že existuje více vyšetřovacích verzí explozí dvou muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku zhruba před sedmi lety. Nevylučuje, že verze se zapojením ruských agentů může být pravdivá. Případ by se měl podle prezidenta došetřit. Řekl to v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

"Říkám, tak vyšetřete všechno, nebuďte monotematičtí, soustřeďte se na všechny verze a veďte to vyšetřování tak, aby se ukázala pravda," uvedl prezident. Podle něj existuje i verze o neodborné manipulaci s výbušninami, verze se zakrytím manka v muničním skladu, jak o tom dříve mluvila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), a verze, že druhý výbuch měl zakrýt krádeže zbraní.

Benešová nedávno uvedla, že nemá žádné informace o tom, že by se policie zabývala jinou vyšetřovací verzí výbuchu ve Vrběticích, než je účast agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Zeman dnes uvedl, že svůj názor nezměnil. Poukázal na to, že výbuchy dvou muničních skladů se odehrály s časovým odstupem, a také na to, že nejsou důkazy ani svědectví, že by ruští agenti pronikli do areálu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) opakovaně uvádějí, že existuje jediná vyšetřovací verze. Jde o tu, podle které jsou z výbuchů v muničním skladě důvodně podezřelí ruští agenti.

"Já vycházím z toho, že je tady jedna verze," řekl dnes na CNN Prima News Babiš. Policie podle něho vyšetřuje případ jako útok dvou ruských příslušníků GRU. "Pokud říkáme, že je to akce ruských špionů, a jsme o tom přesvědčení, a někdo říká něco jiného, tak to není dobře," komentoval Babiš prezidentova vyjádření.

Vyjádření prezidenta dnes v Partii kritizoval i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). "Já to považuji za velmi nezodpovědné jednání pana prezidenta," řekl. Dodal, že vůbec nechápe, proč to Zeman dělá. Je podle něj možné, že prezident nevylučuje jiné scénáře o tom, co se ve Vrběticích stalo, ale musí vědět o tom, že trestní orgány vyšetřují pouze jednu verzí.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Podezření českých bezpečnostních složek, že do výbuchů muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Rusko Andrej Babiš Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy