Zvýšení důchodů, předjíždění cyklistů nebo vydání Volného. Sněmovna před létem zasedá naposledy

Zvýšení důchodů a zastavování dlouhodobě bezvýsledných exekucí patří mezi návrhy, o kterých by poslanci měli rozhodnout na dnes zahajované schůzi. Schvalovat by měli také výši postihů za předjíždění cyklistů v menší než předepsané vzdálenosti.

Dolní komora se bude zabývat rovněž policejní žádostí o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin. V návrhu programu je také například volba jednoho člena Rady Českého rozhlasu a pokračování sporného výběru čtveřice radních České televize.

Schůze potrvá do pátku 16. července. Půjde podle schváleného harmonogramu o poslední řádnou schůzi před takzvanými parlamentními prázdninami. Závěrečná řádná schůze před říjnovými sněmovními volbami je plánovaná na druhou polovinu září. Není ale vyloučeno svolání mimořádných schůzí.

Exekuční novelu a předlohu o předjíždění cyklistů ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru vrátil poslancům k opětovnému posouzení Senát. V ní chce zmírnit postih motoristů v případech, kdy sice vzdálenost nedodrží, ale cyklistu neohrozí. V exekuční novele Senát prosazuje zejména zastavování dlouholetých marných exekucí už od roku 2023. Sněmovní verze počítá se zahájením jejich zastavování v roce 2028. Poslanci opět posoudí i zvýšení přídavků a daňových slev na děti. V ní doporučil provést v podstatě jen technické úpravy.

Do programu schůze by se mohl dodatečně dostat návrh nového stavebního zákona, který má podle vlády zrychlit povolování stavebních projektů. Zákon budí spory například kvůli organizaci stavebních úřadů. Senát předlohu minulý čtvrtek zamítl, poslanci o ní budou hlasovat znovu.

Policejní žádosti vydání Volného k stíhání by Sněmovna měla podle doporučení mandátového a imunitního výboru vyhovět. I Volný uvedl, že chce být vydán, aby údaje o ivermektinu zazněly při veřejném soudním líčení. Volný propagoval ivermektin k léčbě covidu-19. V příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Ve finále jsou ve Sněmovně například poslanecké návrhy na strhávání pokut za některé závažné přestupky ze sociálních dávek a na zpřísnění podmínek jejich vyplácení nebo na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené. Poslanci by mohli hlasovat také o zavedení digitální daně nebo o novele proti takzvaným energetickým šmejdům. Před schvalováním jsou v dolní komoře aktuálně dvě desítky předloh.

Důchodová novela o zvýšení penzí o 300 korun nad zákonnou valorizaci je v dolní komoře teprve před druhým čtením. Lhůty je ale možné zkrátit tak, aby o ní poslanci hlasovali v polovině července.

Zrychleně ve stavu legislativní nouze by měla Sněmovna schvalovat úpravy v hrazení vakcín proti covidu-19 ze zdravotního pojištění. Úhrady by se nově měly vztahovat na všechny očkovací látky schválené evropskou lékovou agenturou bez ohledu na to, jaký způsobem je stát získal. Na hlasování ve stavu legislativní nouze čeká předloha, která umožní v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény nebo izolace

Návrh programu červencové schůze čítá kolem 550 bodů. Poslanci stihnou projednat jen část z nich.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna důchody Lubomír Volný (SPD)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 11 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy