Komunistka analyzovala chudé a bohaté. Na toto přišla

Praha - Není problém nasytit chudé, problém je nasytit bohaté, tvrdí poslankyně Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná, které se tato slova vybaví, když vidí, jak se dnes nakládá se surovinami. Hovoří například o shnilé zelenině, nebo o přebytku brambor, ale v historii bychom našli i vylévání mléka a další příklady.

"Ne snad, že by se jednalo o špatné či závadné tovary, jen neviditelná ruka trhu způsobila, že zatímco více než jedna miliarda lidí hladoví, jinde se potraviny vyhazují. A nejde jen o zemědělské produkty, ale i o dále zpracované suroviny či polotovary. Není tajemstvím, že potraviny těsně před koncem doporučené spotřeby nebo těsně po ní, obchodní řetězce raději nechají zlikvidovat. Podle nich je to výhodnější," zamýšlí se Konečná.

Jenže to je podle europoslankyně kámen úrazu. "Jak se mohou srovnat s vědomím, že likvidované potraviny by nasytily nespočet lidí? Jak můžeme nazývat za rozvinutý systém ten, který upřednostní svůj zisk před solidaritou ne s chudými, ale přímo s hladovými?" ptá se.

"V tomto ohledu vítám kroky Generálního finančního ředitelství, díky kterým by mohly být darované potraviny osvobozeny od 15procentní daně. Snad se i vlivem tohoto opatření podaří zlepšit nelichotivou statistiku, která uvádí, že se jen v ČR vyprodukuje ročně na sedm set tisíc tun potravinového odpadu, z čehož asi polovinu tvoří odpad od obchodníků a výrobců," dodává.

Podotýká, že naši předkové se z bohatých roků, které jim při sklizni vytvořily úsměvy na tvářích, radovaly, dnes se z podobných sezon spíše smutní. "Nadúroda je dokonce některými označována za problém. V případu zmiňovaných brambor se například během posledních deseti let v České republice zmenšila rozloha, na které se pěstují, o více než polovinu," tvrdí Konečná.

"Není etičtější a rozumnější využít přebytků či nevyužitých (a podotýkám nezávadných) potravin pro ty, kteří přístup k základní lidské obživě nemají a hladoví, než dělat megalomanské a mediálně vděčné sbírky? Chápu, že různé sbírky sice pomáhají, ale jde přece o systémové řešení, které zajistí stálý přísun potravin. Podle mě lze tohoto dosáhnout, zvláště když analýzy (např. odborná analýza Global food - waste not, want not) ukazují, že jen v EU se vyhodí téměř 50 procent jídla, které nemá »správnou« barvu či tvar. To je nejen zbytečné mrhání potravinami, ale i vodou, která byla k výrobě spotřebována, energií a lidskou prací," uzavírá Konečná.

Související

Kateřina Konečná

Komunisty dál povede Konečná, strana podle ní ve Sněmovně chybí

Post předsedkyně KSČM dnes na sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila europoslankyně Kateřina Konečná, získala 88,8 procenta hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová. Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali.
Kateřina Konečná

Lídři sněmovních stran se letos neměnili, nové předsedy mají ČSSD a KSČM

Beze změn zůstalo v roce 2021 obsazení funkcí předsedů sněmovních uskupení, která pořádala stranické sjezdy, sněmy či kongresy. Lídrem Starostů a nezávislých (STAN) zůstal Vít Rakušan, další vládní stranu TOP 09 nadále vede Markéta Pekarová Adamová a v čele opoziční SPD zůstal Tomio Okamura. Vedení naopak změnili sociální demokraté a komunisté, kteří v letošních sněmovních volbách nepřekročili hranici pro vstup do dolní komory.

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) chudoba

Aktuálně se děje

před 34 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy