Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 7,5 procent

Praha - K 31. 12. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 541 914 uchazečů o zaměstnání. To je o 24 406 více než v listopadu a o 54 919 méně než v prosinci 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 525 975 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných vzrostl na 7,5 % (listopad 2014 – 7,1 %, prosinec 2013 8,2 %). V meziročním srovnání se zvýšil o více než 23 tisíc počet volných pracovních míst a zároveň klesl podíl evidovaných absolventů. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly 2 regiony - Praha-západ (o 0,7 %) a Praha (o 0,2 %). Naopak nárůst eviduje ÚP ČR v 75 okresech. Největší hlásí Jindřichův Hradec (o 19,1 %) Prachatice (o 18,6 %), Pelhřimov (o 16,9 %), Chrudim (o 14,4 %) a Klatovy (o 13,8 %).

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji nezaměstnanosti ke konci roku. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, kterým k 31. 12. 2014 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí," vysvětluje Kateřina Sadílková, pověřená řízení ÚP ČR.

„Nárůst jsme očekávali. Jsme však příjemně překvapeni tím, že v evidenci máme o téměř 55 tisíc lidí méně, než v loňském roce. Je za tím nejen mírné oživení na trhu práce, ale také kvalitní práce zaměstnanců ÚP ČR a jejich aktivní působení v terénu. To je trend, který budeme i nadále plně podporovat," dodává náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanost Jan Marek.

V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. S rozjezdem sezónních prací by pak mohla začít zase klesat.

Jak už bylo řečeno, kromě oživování ekonomiky se na celkové situaci pozitivně projevuje monitoring volných pracovních míst. Zaměstnanci ÚP ČR proaktivně komunikují se zaměstnavateli a obcemi a seznamují je s možnostmi nejen finanční podpory, ale nabízejí jim také poradenství či rekvalifikace, jejichž složení vychází z potřeb konkrétních firem. „V neposlední řadě pomáhají při obsazování volných míst či realizují předvýběrová řízení v rámci náboru nových lidí," upozorňuje ředitel Odboru trhu práce GŘ ÚP ČR Jan Karmazín. Výsledkem jsou mimo jiné tisíce nových volných pracovních pozic v databázi Úřadu práce ČR a fakt, že jejich počet roste, a to hlavně v meziročním srovnání.

Svůj podíl má i neustálá a široká podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů APZ a stále se rozrůstající portfolio projektů financovaných jak z národních, tak evropských peněz. Za zmínku stojí i programy, v jejichž rámci poskytuje Úřad práce ČR zaměstnavatelům příspěvky na vzdělávání a mzdy zaměstnanců v době růstu, či ekonomického útlumu. Firmy tak mohou překlenout složité období a nemusí propouštět své pracovníky.

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, zedníky, šičky, obchodní zástupce, pomocné manipulační dělníky, dále o pomocné pracovníky ve výrobě, ostrahy a bezpečnostních agentur, uklízeče, řidiče nákladních automobilů a autobusů, pomocníky v kancelářích a hotelích, učitele, operátory a v některých regionech také o instruktory lyžování. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, elektrikář, elektromechanik, slévač, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, strojírenští technici, manipulační a montážní dělníci a obsluha obráběcích strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví (lékaři a zdravotní sestry) i v sociální oblasti. Přednost dávají firmy proškoleným specialistům s praxí.

V uplynulém měsíci evidoval ÚP ČR celkem 58 739 volných pracovních míst - o 658 méně než v listopadu a o 23 561 více než před rokem. Důvodem meziměsíčního poklesu bylo jednak ukončení sezónních prací, ale také útlum činnosti zaměstnavatelů v období kolem Vánoc. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 9,2 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Sokolov (35,3), Bruntál (34,4), Jeseník (34,2), Karviná (30,3), Děčín (28,1) a Ústí nad Labem (26,9). Z celkového počtu nahlášených volných pozic bylo ke konci prosince 5 312 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP) a 14 021 míst nabízeli zaměstnavatelé absolventům a mladistvým.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí Praha-východ (3,3 %), Benešov (4,3 %), Praha-západ a Mladá Boleslav (shodně 4,4 %), Rokycany (4,5 %) a Rychnov nad Kněžnou (4,6 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 38 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (13,5 %), Most (12,8 %), Ústí nad Labem (12,5 %), Karviná (12 %), Chomutov a Ostrava-město (shodně 11 %).

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy